
10 martie 2010.
Familia și colegii de la firma Ipsos Interactive Services rămân șocați. Carmen Ramona Cîciu, o tânără ambițioasă și tare muncitoare, face stop cardio-respirator în timp ce se afla la locul de muncă. Avea 34 de ani.
Carmen lasă în urmă doi copii gemeni, în vârstă de 3 ani și o familie îndurerată. În urma unei investigații atente, s-a constatat că tânăra IT-istă stătea la serviciu „mult peste program și uneori mai lucra și de acasă”. Vorbim de minim 10-12 ore de muncă.
E o problema când munca devine o formă de închinare, sau când . . .
BIROUL MEU DEVINE ALTARUL MEU
„Astfel au fost sfârșite cerurile și pământul și toată oștirea lor. În ziua a șaptea, Dumnezeu Și‑a sfârșit lucrarea pe care o făcuse, și în ziua a șaptea S‑a odihnit de toată lucrarea Lui pe care o făcuse. Dumnezeu a binecuvântat ziua a șaptea și a sfințit‑o, pentru că în ziua aceasta S‑a odihnit de toată lucrarea pe care a făcut‑o în creație.” – Geneza 2:1-3 EDCR
Munca peste măsură și chiar până la epuizare a ajuns un fenomen larg răspândit astăzi. Din păcate, acest fenomen nu ocolește biserica. S-au scris teze de doctorat fix pe ideea burnout-ului în rândul clericilor. Bill Gaultiere redă pe blogul său următoarele statistici [1]:
- 75% dintre păstori mărturisesc că sunt „foarte stresați”
- 90% dintre păstori muncesc între 55 și 75 ore pe săptămână
- 90% mărturisesc că sunt epuizați la sfârșitul fiecărei săptămâni, în fiecare săptămână!
- 80% dintre lideri renunță la pastorație în primii 10 ani. O fracțiune mică se dedică o viață întreagă în slujirea pastorală full-time.
Workaholicul n-are limite. Întotdeauna mai e loc de o vizită, o lucrare nouă, un departament parabisericesc, un proiect misionar. Workaholicul n-are răspuns la întrebări precum „Cât pot să muncesc fără să o iau razna? Cât pot să mă extind fără să crap?”. Și prin urmare, workaholicul suportă consecințele.
-
Workaholismul distruge căsnicii (indiferent de religie)
- Munca necontrolată distruge familii (indiferent de statut și de influență)
- Munca până la epuizare distruge sănătatea fizică, psihică și emoțională (indiferent de moștenirea genetică)
- Workaholismul într-un final te îndepărtează de Dumnezeu
Riști să conduci cu rezervorul gol.
- Consecințele unei biserici închise între patru ziduri! - ianuarie 27, 2023
- Pericolul singurătății în leadership - octombrie 1, 2021
- 3G - iulie 30, 2021