Nu există comentarii încă

Ispitele liderului 6 – Populismul

A fost odată ca niciodată un lider care suferea de foame. Dar nu foame de pâine ci foame de apreciere. Se uita cu jind la liderii care aveau mesele încărcate de aprecieri și laude și mult ar fi dorit și el să aibă parte de ele, dar nimeni nu i le dădea… sau așa i se părea lui.

Sună ca un început de poveste, dar, din păcate, reflectă realitatea invizibilă din inimile multora dintre noi. Nevoia de apreciere este una profund umană. Toți avem nevoie să știm că avem valoare, că reprezentăm ceva pentru cei din jur, începând din familiile noastre și terminând cu cei din jurul nostru indiferent că aceștia reprezintă anturajul prietenilor și cunoscuților, colegii de serviciu sau de școală sau cei pe care îi slujim în bisericile noastre.

Problema devine acută atunci când liderul devine dependent de aprecierea celor din jur, când trebuie să-și ia doza zilnică de apreciere pentru a-și menține stima de sine la nivelul dorit. Dependența de apreciere a liderului este una din cauzele ascunse și frecvente ale plafonării bisericilor sau ale falimentului organizațiilor.

De ce spun lucrul acesta? Deoarece dezvoltarea bisericii presupune de cele mai multe ori inițierea unor schimbări în modul de a face lucrurile, iar schimbările sunt în general nepopulare. Este o lege a mecanicii care spune că „orice acțiune naște o reacțiune”. Pe baza ei și a experienței generale putem formula o lege a conducerii care spune că „orice schimbare naște rezistența la schimbare”.

Schimbările sunt nepopulare iar liderul dependent de apreciere devine astfel incapabil să le inițieze sau să le finalizeze. Rezultatul este plafonarea organizației pe care o conduce și în cele din urmă falimentarea acesteia fie din punct de vedere spiritual (dacă este vorba de biserică) fie din punct de vedere material (dacă este vorba de afacere). Problema unui astfel de lider este că se hrănește prea mult din aplauzele mulțimii și prea puțin din mandatul încredințat de Dumnezeu. Cultivarea relației cu Dumnezeu este singura temelie de pe care liderul poate conduce schimbarea cu perseverență fiind totuși sensibil la gradul de disconfort pe care aceasta o produce membrilor bisericii sau angajaților firmei.

Dacă atunci când devii conștient că se impune o schimbare, primul gând pe care-l ai este legat de imaginea ta publică, atunci să știi că ai mari șanse să cultivi populismul. Conform Dex-ului, populismul este o atitudine conjuncturală sau demagogică care are drept scop câștigarea simpatiei populare. Populismul a fost cauza prăbușirii primului împărat al lui Israel, Saul. Nu a vrut să ia hotărâri nepopulare din ascultare de Dumnezeu ci a încercat să „se descurce”. Din păcate (sau din fericire) nu i-a mers.

Dragul meu, te rog să nu uiți că rolul tău nu este să-ți construiești popularitatea ci să construiești Împărăția lui Dumnezeu prin slujirea ta. Asta va presupune ca din când în când să faci schimbări ce pot fi nepopulare și să le implementezi cu înțelepciune.

Frica de pierdere a popularității te va paraliza și îți va submina misiunea și mandatul. De asemenea, iubirea de aplauze și reflectoare va face și ea același lucru. Ori de câte ori simți că ispita populismului caută să te deturneze de la menirea ta, refugiază-te în Domnul și în puterea tăriei Lui. Smerește-te și pocăiește-te de această tendință de căutare a slavei deșarte iar Dumnezeu te va înălța, iar la vremea răsplătirii vei primi cununa slavei Lui.

Ultimele postari ale lui Laurentiu Funieru (vezi toate)
Distribuie pe Facebook
Author: Laurentiu FunieruCoordonator Strategic al Bisericii „Efraim” Târgoviște Funieru Laurențiu, născut pe 25 noiembrie 1964. Actualmente locuiește în Târgoviște unde slujește full-time de peste 10 ani în cadrul Bisericii Efraim. A absolvit Institutul de petrol și Gaze în anul 1991. În timpul studenției l-a cunoscut pe Dumnezeu, lucru care i-a transformat viața. După 10 ani de la convertire a simțit chemarea lui Dumnezeu pentru slujire, dedicându-se cu normă întreagă acesteia. A –absolvit un Master of Arts în anul 2013 de la TCM International Institute. La ora actuală slujește în cadrul echipei de conducere a bisericii Efraim ocupându-se cu predicarea, crearea de materiale pentru studiu și planificare strategică.

Postează un comentariu