Nu există comentarii încă

Două pălării

Cu ocazia Summitului Global de Conducere din anul 2013, Dr. Henry Cloud a povestit cazul unui tată, patron al unei afaceri, care de câțiva ani era în procesul de transferare a conducerii către fiul său.

Într-o zi, când a intrat în sediul firmei, l-a surprins pe fiul său, viitorul patron al afacerii, criticând violent un angajat în fața celorlalți angajați. Deoarece această atitudine era toxică pentru cultura firmei și fiul nu era la prima abatere de acest fel, tatăl l-a chemat deoparte și i-a spus:

„Fiule, aici port două pălării; una de tată și una de șef. Pentru început îmi voi pune pălăria de șef; deoarece continui cu acest comportament toxic în ciuda tuturor discuțiilor avute, te concediez. Nu pot tolera să distrugi cultura firmei pe care am construit-o cu atâta efort de-a lungul anilor. Acum îmi pun pălăria de tată: „Fiule, am auzit că ți-ai pierdut slujba. Te pot ajuta cu ceva?”

Dincolo de partea comică ce o sesizăm, Dr. Henry Cloud atacă o problemă delicată și prea puțin explorată în lumea bisericească. Cei mai mulți lideri nu sunt conștienți că poartă două pălării și cei mai mulți aleg să poarte doar pălăria de tată, lucru care poate ajunge să distrugă lucrarea sau biserica. Această greșeală a făcut-o demult un alt tată, iar asta a condus la nenorocirea familiei și a comunității. Este vorba de Eli, preotul.

Haideți să ne aducem aminte:

„Fiii lui Eli erau nişte oameni răi. Nu cunoşteau pe Domnul […] Tinerii aceştia se făceau vinovaţi înaintea Domnului de un foarte mare păcat, pentru că nesocoteau darurile Domnului […] Eli era foarte bătrân, şi a aflat cum se purtau fiii lui cu tot Israelul; a aflat şi că se culcau cu femeile care slujeau afară la uşa cortului întâlnirii. El le-a zis: „Pentru ce faceţi astfel de lucruri? Căci aflu de la tot poporul despre faptele voastre rele. Nu, copii, ce aud spunându-se despre voi, nu este bine; voi faceţi pe poporul Domnului să păcătuiască. Dacă un om păcătuieşte împotriva altui om, îl va judeca Dumnezeu; dar dacă păcătuieşte împotriva Domnului, cine se va ruga pentru el?” Un om al lui Dumnezeu a venit la Eli, şi i-a zis: […] „Şi cum se face că tu cinsteşti pe fiii tăi mai mult decât pe Mine, ca să vă îngrăşaţi din cele dintâi roade luate din toate darurile poporului Meu Israel?” – 1 Samuel 2:12-29

Care a fost problema lui Eli?

El nu a fost conștient că poartă două pălării: una de tată și una de mare preot al lui Dumnezeu. Eli și-a pus pălăria de tată, dar a uitat să și-o pună și pe cea de mare preot. Drept urmare a adus pedeapsa lui Dumnezeu peste familia sa și chiar peste întreg poporul. Ei bine, acesta este un pericol care ne paște pe toți liderii bisericii.

Deoarece ne lăsăm purtați de sentimentele familiale mai mult decât de ascultarea de Dumnezeu, putem ajunge să greșim grav atât împotriva Lui, împotriva bisericii și în ultimă instanță chiar împotriva familiei noastre. Cu cât ne tragem dintr-o familie cu vechime în cadrul bisericii pe care o slujim, cu atât ramificațiile sunt mai mari, ajungând să-i avem ca membrii în comunitate sau chiar în bordul de conducere, pe soții, soțiile, copiii, părinții, frații, surorile, verișorii, unchii noștri și așa mai departe. Dacă adăugăm aici și familia extinsă a soțului sau soției ramificațiile se extind și mai mult. În aceste condiții vom fi foarte ispitiți să uităm că purtăm două pălării; una de familie și una de slujitor al lui Dumnezeu. Vom fi foarte ispitiți să alegem calea ușoară a purtării pălăriei de soț, soție, frate, părinte, copil și așa mai departe, neglijând cu bună știință purtarea pălăriei mai grele și inconfortabile de lider. Din păcate, consecințele pot fi extrem de neplăcute.

Purtarea celor două pălării necesită integritate, curaj și credință. Cred că este un mod de a împlini cuvintele Domnului Isus care spune că trebuie să-L iubim mai mult decât pe soțul, soția, copiii sau părinții noștri.

Capacitatea de a purta două pălării este direct proporțională cu dedicarea față de viziunea și chemarea primite de la Dumnezeu.

Ca lider va trebui, atunci când este cazul, să mustrăm și să luăm atitudine împotriva a tot ce aduce prejudicii lucrării lui Dumnezeu, chiar dacă sunt implicați membrii ai familiei. Totodată trebuie să-i asigurăm de dragostea noastră familială. Lucrul acesta poate fi extrem de dificil și trebuie tratat cu maximă atenție, înțelepciune și delicatețe, ferindu-ne de orice extremă. Dar, cu toate acestea, trebuie să ne asumăm responsabilitatea celor două pălării. Dacă totuși nu credem că vom reuși, atunci mai bine renunțăm la poziția și pălăria de lider, decât să păstrăm poziția dar refuzând-i pălăria. Te îndemn ca împreună cu mine, să te cercetezi în lumina acestui articol și să ceri putere și călăuzire pentru a lua decizii înțelepte.

Ultimele postari ale lui Laurentiu Funieru (vezi toate)
Distribuie pe Facebook
Author: Laurentiu FunieruCoordonator Strategic al Bisericii „Efraim” Târgoviște Funieru Laurențiu, născut pe 25 noiembrie 1964. Actualmente locuiește în Târgoviște unde slujește full-time de peste 10 ani în cadrul Bisericii Efraim. A absolvit Institutul de petrol și Gaze în anul 1991. În timpul studenției l-a cunoscut pe Dumnezeu, lucru care i-a transformat viața. După 10 ani de la convertire a simțit chemarea lui Dumnezeu pentru slujire, dedicându-se cu normă întreagă acesteia. A –absolvit un Master of Arts în anul 2013 de la TCM International Institute. La ora actuală slujește în cadrul echipei de conducere a bisericii Efraim ocupându-se cu predicarea, crearea de materiale pentru studiu și planificare strategică.

Postează un comentariu