
„Viața este prea scurtă pentru a învăța doar din greșelile tale”
. . . tocmai de aceea continuăm să învățăm din greșelile din viața lui Ahitofel, sfetnicul împăratului David.
I. Ahitofel n-a știut să gestioneze critica
Atunci când sfaturile tale sunt bine primite iar cuvintele tale ajung să aibă influență și autoritate, la prima critică primită totul se clatină sau chiar se prăbușește. Ahitofel n-a suportat să fie criticat pentru deciziile și sfaturile sale. Gândul că va trebui să stea în fața lui David și tras la răspundere pentru deciziile lui l-au determinat să facă acel gest teribil.
Există o critică constructivă și o critică distructivă. Critica constructivă este făcută în dragoste și urmărește binele persoanei vizate pe când cea distructivă este făcută din aroganță cu gând rău pentru umilirea interlocutorului. Va trebui să faci mereu diferența între persoanele care-ți vor binele și persoanele care îți doresc răul.
Ce putem învăța din greșeala lui?
1. Critica distructivă îți fură individualitatea pe când cea constructivă îți va respecta individualitatea
Atunci când cineva îți vrea răul te va critica pentru că nu ești ca X sau Y. Însă scopul nostru nu trebuie să fie acela de a semăna cu X sau Y ci acela de a fi noi înșine. Suntem unici, nimeni nu mai este ca noi și atunci nu trebuie să copiem pe nimeni. Noi trebuie să ne descoperim pe noi înșine așa cum ne-a construit Dumnezeu și să lucrăm pentru El în felul acesta.
2. Critica distructivă te jefuiește de creativitatea ta pe când cea constructivă o încurajează
Când cineva îți vrea răul te va critica cu scopul de a-ți distruge creativitatea. Îți va spune că așa ceva n-a mai fost făcut, că nimeni nu s-a mai gândit la asta până acum, că trebuie să respecți tradițiile etc. Creativitatea este darul lui Dumnezeu. Dacă ești criticat mereu pentru lucrurile noi pe care vrei să le faci vei sfârși prin a te da bătut. Dar dacă cineva îți vrea binele, chiar dacă ideea ta nu s-a mai făcut, te va încuraja să mergi mai departe.
3. Critica distructivă te va împiedica să-ți urmezi destinul pe când cea constructivă te va ajuta să te dezvolți
Când cineva îți vrea răul, te va critica și nu te va ajuta să te dezvolți și să progresezi. Critica lui va avea scopul de a te ține pe loc. Când cineva îți vrea binele te va critica pentru a deveni mai bun, mai bine pregătit pentru a reuși. Cu oamenii potriviți lângă tine vei putea reuși să-ți atingi obiectivele.
P.S: Cum te descurci în gestionarea criticii?
Ai reușit să-i deosebești pe cei care îți vor binele de cei care îți vor răul atunci când te critică?
- Lecții desprinse din eșecurile liderilor – Ahitofel (III) - octombrie 26, 2023
- Lecții desprinse din eșecurile liderilor – Ahitofel (II) - octombrie 26, 2023
- Lecții desprinse din eșecurile liderilor – Ahitofel (I) - octombrie 26, 2023