Nu există comentarii încă

Lecții desprinse din eșecurile liderilor – Ahitofel (I)

Este cunoscut faptul că viața liderilor este marcată de tot felul de provocări. Viața unui lider în general, înseamnă asumarea unor decizii care pot schimba într-un mod radical parcursul vieții sau a lucrării. Din nefericire, nu întotdeauna deciziile noastre sunt și cele corecte. E omenește să facem greșeli iar ca lideri suntem mult mai predispuși la ele. Dacă unele greșeli sunt pardonabile și pot fi corectate cu ușurință, nu la fel stau lucrurile atunci când greșelile sunt grave. Acestea din urmă aduc tot felul de consecințe pe măsură.

„Viața este prea scurtă pentru a învăța doar din greșelile tale”

este zicala pe care o cunoaștem și care indirect ne îndeamnă să învățăm din greșelile altora. Vă propun să privim în viața unui om din Scriptură pentru a învăța din greșelile lui. Scopul propus este acela de a nu mai repeta acele greșeli, scutindu-ne în felul aceste de anumite consecințe dureroase.

Personajul supus analizei este Ahitofel, unul dintre cei mai influenți sfetnici ai regelui. Semnificația ebraică a numelui Ahitofel este „fratele nebuniei”. La prima vedere semnificația pare o ironie pentru că Ahitofel era cunoscut pentru înțelepciunea sa. El era unul dintre sfetnicii lui David iar sfaturile sale erau considerate a fi întruchiparea vocii divine. 2 Sam. 16:23 surprinde autoritatea pe care o avea el la curtea regală „Sfatul dat pe vremea aceea de Ahitofel avea tot atâta putere ca și când ar fi întrebat chiar pe Dumnezeu. Așa erau toate sfaturile lui Ahitofel...”

Nebunia lui, din semnificația numelui, avea să iasă la lumină în conflictul civil dintre David și fiul său Absalom când a ales să fie alături de Absalom, nefiind de acord cu stilul de guvernare a lui David. Când Absalom a cucerit Ierusalimul iar David a fugit din cetate, David l-a rugat pe Dumnezeu să „nimicească sfaturile lui Ahitofel”. Iată ce spune 2 Sam. 15:31 „Au venit și au spus lui David: Ahitofel este împreună cu Absalom printre uneltitori și David a zis: Doamne, nimicește sfaturile lui Ahitofel.” Atât de îngrozit era David de influența acestui sfetnic.

Ahitofel l-a sfătuit pe Absalom să distrugă haremul lui David și chiar i-a sugerat să strângă o armată de 12 mii de oameni și să îl nimicească pe David înainte ca acesta să aibă timp să-și adune forțele, convins fiind că astfel Absalom va fi ales rege. Din fericire David avea la palat un spion pe nume Hușai care l-a convins pe Absalom să-și consolideze mai întâi forțele armate și abia după aceea să-l urmărească pe David. Absalom a acceptat sugestia, Hușai i-a transmis aceasta lui David care a avut timp să strângă ajutor din tot Israelul.

Când Ahitofel și-a dat seama de faptul că Absalom nu avea nici o șansă să devină rege și conștient fiind că răzbunarea lui David va fi teribilă, s-a dus acasă și s-a spânzurat.

„Ahitofel, când a văzut că sfatul lui n-a fost urmat, a pus șaua pe măgar și a plecat acasă în cetatea lui. Și-a pus casa în rânduială și s-a spânzurat” 2 Samuel 17:23

O carieră strălucită însă un sfârșit tragic. Ce greșeli a făcut Ahitofel și ce putem învăța noi din aceste greșeli?

I. Ahitofel n-a știut să gestioneze eșecul

Cunoscut ca un sfetnic înțelept și ascultat de fiecare dată, Ahitofel îl reprezintă pe omul care nu concepe că poate pierde. El nu acceptă eșecul ca o opțiune posibilă. În fața unei bătălii pierdute renunță la luptă. În fața eșecului el se blochează și nu vrea să meargă mai departe. Când n-a mai avut influență și nu a mai fost ascultat a fost distrus și a decis să moară.
Ce putem învăța din greșeala lui?

1. Eșecul nu este atât de dezastruos precum pare

Thomas Edison era considerat de către profesorii săi prea prost pentru a învăța ceva. A fost concediat de la primele două locuri de muncă pentru ca era „neproductiv”. Ca inventator, a avut 1.000 de încercări nereușite până să inventeze becul. Când un reporter l-a întrebat „Cum v-ați simțit eșuând de 1.000 de ori?”, Edison a răspuns: „Nu am eșuat de 1000 de ori, ci becul a fost o invenție cu 1000 de pași”.

Walt Disney a fost concediat de către un editor de ziar deoarece era „lipsit de imaginație şi de idei bune”. A dat faliment de mai multe ori înainte de a construi Disney.
Charlie Chaplin a fost inițial respins de către șefii de la Hollywood pentru că pantomima sa a fost considerată „un nonsens”.
Henry Ford a dat faliment de cinci ori înainte de a reuși cu Uzinele Ford.

Jack London a primit șase sute de respingeri din partea editorilor înainte de a vinde prima sa poveste.
Ceea ce au în comun toți aceștia este faptul că au experimentat eșecul. Dacă ar fi semănat cu Ahitofel probabil că nu am mai fi auzit niciodată de ei. Cu toate acestea ei sunt oameni care deși au eșuat în repetate rânduri într-un final au reușit pentru că nu au renunțat la visul lor.

Noi folosim foarte des expresia „uneori câștigi, alteori pierzi”. John Maxwell a scris o carte care se numește „Uneori câștigi, uneori înveți” pentru că în viziunea lui cele mai importante lecții de viață sunt desprinse din eșecuri. Eșecurile sunt într-adevăr dureroase dar din ele putem învăța atât de multe lucruri. Ele sunt o parte firească a vieții de zi cu zi însă ne oferă ocazia să ne ridicăm mai puternici și să înțelegem mai bine lucrurile. Poate că ar trebui să redefinim eșecul. Eșecul nu e sfârșitul ci este începutul unei aventuri. Dacă am eșuat înseamnă că am avut curajul să încercăm noi provocări și am muncit pentru ca lucrurile să devină mai bune.

2. Când pierzi o bătălie continuă să lupți pentru câștigarea războiului

Winston Churchill a rămas repetent în clasa a VI-a și a pierdut toate competițiile electorale pentru funcții publice până când, la vârsta de 62 de ani, a devenit prim-ministru. Mai târziu, avea să scrie:

„Nu renunța niciodată. Nu renunța niciodată cu excepția cazurilor în care o faci pe considerente de onoare sau de bun simț Niciodată, niciodată, niciodată – nu renunța niciodată.”

Deși nu încurajăm demersurile lui Ahitofel și nu suntem de acord cu tot complotul organizat împotriva împăratului, totuși putem învăța din greșelile lui. Prea mulți dintre noi ne dăm bătuți prea ușor atunci când avem de a face cu idei bune și motivații corecte. Atunci când pierdem o bătălie mulți lideri își schimbă statutul în victime sigure pentru bătăliile următoare. Nu trebuie să ne așezăm confortabil în starea decăzută și în frustrări și să ne recunoaștem învinși înainte să înceapă lupta propriu-zisă.

3. E nesănătos să dorești să fii mereu în prim plan

Să fii mereu în centrul atenției și să-ți dorești ca reflectoarele să fie întotdeauna îndreptate înspre tine este foarte periculos. Este periculos pentru că mândria este un păcat care ne duce la pieire. E nesănătos să îți dorești să fii numărul 1 în orice grup, să fii mereu ascultat și mereu să ți se spună cât de grozav ești, cât de bine gândești, cât de bune sunt deciziile tale, pentru că nu vei învăța nimic și nu va exista progres în viața ta. Ahitofel nu fusese contrazis niciodată. Se așezase pe un piedestal imaginar de pe care cu greu putea fi dat jos.

Înveți mult mai mult prin confruntări, înveți multe când ți se explică că ai greșit, când ești contrazis și ți se aduce în atenție un alt punct de vedere. Când se întâmplă acest lucru, parcă ți se deschid ochii și înțelegi lucrurile mai profund pentru că ai o nouă perspectivă. Dacă vreți să creșteți ca lideri, căutați acel mediu în care vi se spune când greșiți și aveți posibilitatea să vă corectați. Altfel veți trăi cu impresia greșită că sunteți cei mai grozavi oameni. Oricât de plăcută ar fi această impresie, ea este totuși o impresie greșită.

P.S: Cum îți propui să privești eșecul începând de astăzi?
Ce pericole crezi că poți întâmpina atunci când stai în lumina reflectoarelor?

Distribuie pe Facebook
Author: Florin Rosu

Postează un comentariu