Nu există comentarii încă

Comunică înțelept

Îmi amintesc și acum unde, cum și când am scris prima mea scrisoare de mână.

Alături de cea mai mare parte a familiei mele, am părăsit România definitiv în toamna anului 1995. Tranziția nu a fost atât de lină pe cât mi-o imaginasem. Integrarea în școala primară, Lowrey Elementary School (clasa a III-a), a fost dificilă, mai ales când singurele cuvinte cunoscute erau „YES” și „NO”. Primele săptămâni mi-a fost greu să-mi fac prieteni deoarece locuiam într-un cartier multicultural, multicolor, multireligios. În spatele casei noastre locuia o familie arabă. În stânga locuia o familie poloneză catolică. În dreapta, locuia un cuplu de culoare. Atei militanți. În acele zile m-am simțit destul de singur, amintindu-mi mereu de vremuri bune petrecute cu prietenii din satul Valea Voievozilor. Ca să nu plâng, m-am apucat să le scriu câte o scrisoare.

Comunicarea prin scrisori/epistole a fost multă vreme (mii de ani de fapt), cel mai eficient mijloc de comunicare la distanță. Grație lui Alexander Graham Bell, spre sfârșitul secolului XIX, telefonul fix a fost inventat și patentat. De atunci comunicarea s-a diversificat și a devenit din ce în ce mai sofisticată. Inițial, telefoanele erau extrem de scumpe, utilizate doar de regi sau de nobili. Acum, chiar și persoanele fără adăpost au un Samsung J5. Timp de cel puțin 100 de ani (1880-1980) telefoanele fixe au dominat piața telecomunicațiilor. Între timp, spre sfârșitul celui de-al doilea mileniu, a apărut pe piață o altă formă de comunicare: INTERNETUL.

Nu îmi vine să cred cât de mult s-a schimbat comunicarea inter-umană ca urmare. Într-adevăr,

Internetul a simplificat modul în care oamenii se angajează în conversații globale.

Pe lângă e-mail, mesajul instant a devenit extrem de popular, în special în rândul tinerilor, noua generație de curioși. Vă amintiți de AOL Messenger? Vă amintiți ce sunet ciudat se auzea când apăreau sau dispăreau „prietenii” de pe listă? Vă amintiți cât dura să se încarce AOL Messenger?

Un an mai târziu, în 1998, Yahoo! Messenger a intrat pe piață și toată lumea a îmbrățișat noua platformă. Ok, nu sunt sigur de toată lumea, dar știu sigur că am fost printre cei entuziaști care îmbrățișează noul. Cu această nouă platformă de mesagerie instantă, s-a popularizat limbajul scurtat: BRB, LOL, OMG. Următoarea companie mare, SKYPE, s-a lansat pe piață în 2003, urmată de MySpace (2006), Facebook Chat (2008), WhatsApp (2009), Instagram (2010), Snapchat (2011) și probabil multe altele cu care nu sunt familiarizat.

Această incursiune în istorie are rolul de a ne pune din nou pe tapet subiectul sensibil al comunicării. Ca lideri, trebuie să răspundem înțelept la următoarele întrebări: Cum comunicăm? Când comunicăm? Cu cine? De ce acum? De ce prin acest mijloc?

Citind una dintre cele trei epistole pe care Ioan le scrisese credincioșilor din diversele zone ale diasporei, am observat că apostolul este atent la modul de comunicare. El are deosebită grijă să nu ofere informații menite să fie discutate față în față (în privat, între patru ochi) prin intermediul scrisului. Există, cu alte cuvinte, subiecte delicate care necesită o discuție de la suflet la suflet. Nici emailul, nici sms-ul, nici blogul, nici vlogul nu ajută. Pur și simplu, unele conversații necesită prezența ta fizică.

„Deși am mai multe lucruri pe care doresc să vi le comunic, nu vreau să vi le prezint acum în scris; ci sper să vă vizitez și să avem atunci totala bucurie de a le discuta direct cu voi.” 2 Ioan 1:12

Oare câte conversații purtate și-au ratat scopul deoarece s-a folosit mijlocul nepotrivit? Câte neclarități sau chiar frustrări s-au născut deoarece interlocutorul de pe cealaltă linie telefonică n-a putut „citi” mesajul nonverbal? Câte discuții interminabile nu s-au născut pentru că am comunicat rapid, prin mijloace ce au menirea de fun, entertainment? Ioan a înțeles că deși scrisoarea este un pas înainte în dezvoltarea comunicării la distanță, totuși unele subiecte trebuie amânate până la momentul întrevederii personale.

Învață și tu de la acest lider înțelept arta comunicării și vei fi scutit de multe bătăi de cap în interacțiunea inter-umană.

 

Ultimele postari ale lui Adrian Vlad (vezi toate)
Distribuie pe Facebook
Author: Adrian VladPastor al Bisericii „Efraim” Târgoviște Adrian Vlad este absolvent al facultății de Teologie pastorală în cadrul Institutului Teologic Penticostal – București (2008) și al programului de master în Istoria gândirii creștine în cadrul Pentecostal Theological Seminary (Tennessee, SUA). A colaborat cu colegiul Ekklesia, ramura din Nashville, TN, predând un curs de specializare (Divine Healing). În prezent, urmează un program de Doctor of Ministry (Predicare și Leadership) în cadrul Seminarului Asbury Theological Seminary din Kentucky SUA. Este asistentul coordonatorului strategic ProLider. În 2011 s-a căsătorit cu Ronela-Iemima Vlad și împreună au trei copii, Rebeca, Daniel și Anna.

Postează un comentariu