Nu există comentarii încă

Pericol de moarte! Atenție la…

Legea obligă firmele de electricitate să pună un afiș pe stâlpii de curent având următorul mesaj: „NU ATINGEȚI! PERICOL DE MOARTE”.

Scopul afișului este să avertizeze pietonii de efectele devastatoare ale neascultării. Acest afiș a fost primul lucru ce mi-a venit în minte atunci când am recitit săptămâna aceasta textul din Proverbe 4:23 „Păzește-ți inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieții.” Parcă îl și văd pe autorul proverbului vorbind în mod emfatic. Hey, ai mare grijă! Cu inima nu e de glumit.

ProLider a dedicat o întreagă conferință pe acest subiect anul trecut (ProLider 5), pe fondul crescând al eșecurilor la nivel de conducere în rândul bisericilor evanghelice. Continuăm subiectul prin scrierea unui ce sperăm să ne trezească (din nou) la realitate.

Liderii sunt chemați să-și păzească inima. Acest adevăr nu-l spune chiar oricine ci unul dintre cei mai mari lideri care a guvernat în perioada de glorie a Israelului. Îl spune unul dintre cei mai bogați și puternici oameni de stat. Îl spune un pățit. Regele Solomon este cel care a gustat atât eforia liderului care urcă cele mai importante trepte ale succesului, cât și amarul eșecului cauzat de o inimă împărțită, idolatră. Avertismentul înțeleptului Solomon este tranșant, categoric, lipsit de diplomație ieftină.

„Păzește-ți inima mai mult decât orice”.

Mai mult decât orice? Da. Mai mult decât faima. Mai mult decât averea. Mai mult decât sănătatea. Ceea ce este invizibil este mai important decât ceea ce este vizibil, deși o bună parte din viață ne-o consumăm păzind evidentul, efemerul.

Se naște întrebarea, de cine sau de ce să ne păzim inima?

1. Dalila (Judecători 16)

Dalila este întruchiparea ispitei sexuale. Dalila este femeia ușoară. Este oferta sclipitoare ce îți satisface nevoia de moment. „Just do it!” este motto-ul celor de la NIKE . . . motto-ul spune multe despre spiritul deșănțat al vremii.

Nu există vreo cursă cu consecințe mai grave decât cea sexuală. Pe lângă distrugerea carierei, Dalila îți distruge și familia. Pe lângă năruirea viselor, Dalila îți distruge relațiile cele mai de preț. Afaceri au căzut în cap din cauza lipsei de înfrânare. Biserici au fost afectate grav din cauza scandalului sexual. Frați mai slăbi în credința au plecat dezgustați de ceea ce au văzut (certuri, învinuiri, fățărnicie etc.) în urma eșecurilor grosolane la cel mai înalt nivel. E posibil și la acel nivel? Categoric. Dalila se bucură cu atât mai mult de căderea unui lider influent.

Cel mai sănătos mod de ați păzi inima de Dalila este să-ți iubești nevasta mai mult decât ai făcut-o până acum.

Cel mai înțelept lucru este să-ți investești timpul liber în construirea unei relații și mai bune cu cea care este lângă tine, la bine și la greu, în sărăcie și în belșug, în vreme bună sau în furtună. O singură nevastă! Atât îți este dat să iubești. Tot ce trece peste vine de la cel rău. Păzește-ți inima de Dalila.

2. Izabela (1 Împărați 19)

Izabela este imaginea perfectă a idolatriei. Ea reprezintă ispita închinării deșarte. Izabela înlocuiește încet dar sigur devoțiunea adusă lui Dumnezeu cu devoțiunea adusă altor persoane sau altor lucruri. Disclaimer: idolii și-au schimbat forma dar nu și forța! Să nu ne păcălim că păgânismul a murit.

Izabela te defocalizează. În mod subtil îți muți privirea de la ce este esențial, făcându-te să te dedici lucrurilor mici, inutile în lumina eternității. Ajungi, ca lider eclesial, pasionat de orice altceva și uiți motivul slujirii tale.

Mereu sunt șocat când ajung la cartea Ezechiel și citesc despre apostazia preoților lui Israel – liderii spirituali ai vremii. Deși dădeau bine în fața publicului, aducând jertfe așa cum le cerea legea mozaică, în secret preoții cei mai de seamă ajungeau să practice lucruri abominabile chiar în incinta Templului!

Ispita de a transforma conducerea sau slujirea din ceva sacru în ceva profan este mare și la fel de puternică azi.

Izabela vine cu tot felul de oferte tentante. Este gata să te cucerească făcând orice sacrificiu. Când vede că nu te miști în direcția dorită, însă, Izabela schimbă macazul. Recurge la amenințări, șantaj și acuzații nefondate.

Ca lider, cel mai înțelept lucru este să te ferești de Izabela practicând cu consecvență disciplinele spirituale. Rugăciunea și cititul Scripturii să fie practici nenegociabile. Nimeni și nimic nu are voie să-ți fure acest timp sacru. Nici mărturisirea nu trebuie să lipsească căci tare ușor ni se lipește inima de fel de fel de idoli.

3. Mamona (Matei 6:24)

Mamona reprezintă ispita financiară. Acumularea averilor prin căi mai mult sau mai puțin bune a făcut ca mulți lideri talentați să se stingă înainte de vreme. Apostolul Pavel îl avertizează pe Timotei, un lider emergent, că „iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; iar unii [lideri], care au umblat după ea, au rătăcit de la credință, și s-au străpuns singuri cu o mulțime de chinuri.” (2 Timotei 6:9 parafrazare).

Isus a fost ispitit în acest fel. Iuda a fost ispitit în acest fel. Cu siguranță vei fi și tu. De Mamona nu scapi ușor. Iar Isus este direct și categoric: „Nu poți sluji la doi stăpâni.” Ori te închini lui Dumnezeu ori Mamonei. Nu există cale de mijloc aici. Nu există loc de negociere.

Cel mai înțelept lucru, ca lider eclesial, este să lași problema financiară a instituției pe mâna altor lideri competenți și maturi. Când punga este supravegheată de lider, ispita de a băga mâna este mare. Rezistă ispitei.

Cel mai sănătos mod de ați ține inima la distanță mare de Mamona este să practici dărnicia sacrificială.

David nu a vrut să-i aducă lui Dumnezeu o jertfă care să nu-l coste, care să nu-l doară. Ai puțin? Dăruiești sacrificial din puținul primit. Ai mult? Dăruiești sacrificial din belșugul tău. Generozitatea neobișnuită este o metodă sigură de a rezista ispitei financiare. Păzește-ți inima de Mamona.

Specialiștii în sănătate ne avertizează că peste jumătatea dintre români mor din cauza bolilor cardiovasculare (Principala cauză de deces). Același lucru este valabil și în Europa și probabil și în lume. Un lucru este cert, de inimă trebuie să avem grijă. Mai ales ca lideri. Pe lângă pericolele unei alimentații nesănătoase, există și cele enumerate mai sus, Dalila, Izabela și Mamona.

Fii înțelept și ia aminte la sfatul lui Solomon: Păzește-ți inima mai mult decât orice!

Ultimele postari ale lui Adrian Vlad (vezi toate)
Distribuie pe Facebook
Author: Adrian VladPastor al Bisericii „Efraim” Târgoviște Adrian Vlad este absolvent al facultății de Teologie pastorală în cadrul Institutului Teologic Penticostal – București (2008) și al programului de master în Istoria gândirii creștine în cadrul Pentecostal Theological Seminary (Tennessee, SUA). A colaborat cu colegiul Ekklesia, ramura din Nashville, TN, predând un curs de specializare (Divine Healing). În prezent, urmează un program de Doctor of Ministry (Predicare și Leadership) în cadrul Seminarului Asbury Theological Seminary din Kentucky SUA. Este asistentul coordonatorului strategic ProLider. În 2011 s-a căsătorit cu Ronela-Iemima Vlad și împreună au trei copii, Rebeca, Daniel și Anna.

Postează un comentariu