Nu există comentarii încă

Lider – agent sau ghid turistic?

Am citit recent o carte de ucenicie scrisă de Paul Clayton Gibbs, Talmidim. În introducere, autorul face o distincție clară în procesul facerii de ucenici, distincție ce m-a inspirat în așezarea unor gânduri într-un scurt articol de conducere. În opinia autorului, există o diferență notabilă între un agent turistic și un ghid turistic. A, am uitat să menționez că inspirația a venit tocmai în mijlocul unei vacanțe bine meritate.

Am început să mă gândesc mai mult la asemănările și la diferențele dintre cele două slujbe. Din lipsa de spațiu, mă voi concentra doar la diferențe. Există pe de-o parte lideri, asemenea agentului turistic, care au toate calitățile, tipice extroverților, de ați vinde o poveste de vis, o călătorie de neuitat. Singura problemă este că dacă pui mai multe întrebări constați cu stupoare că dincolo de carismă, aceștia n-au experiența călătoriei. Există pe de altă parte lideri, asemenea ghidului turistic, care vorbesc din perspectiva omului pățit, trecut prin viață, lăsându-ți convingerea că aceștia chiar „știu” ce vorbesc. Unul a învățat poezia pe de rost. Altul a învățat rostul poeziei și implicit puterea cuvintelor. Unul a învățat totul mecanic, altul a înțeles importanța întrebării „DE CE?”

Agentul își înțelege meseria ca o modalitate de a câștiga un ban cinstit, nefiind pasionat neapărat de destinația turistică vândută. Nimic greșit. E un job și acesta. În schimb, ghidul își înțelege meseria ca o vocație. Este îmbinarea perfectă între pasiune, talent și dorința de a explora.

Privită dintr-un alt unghi, diferențele dintre cele două meserii este dată și de cele 2 epistemologii: cunoașterea evreiască, revelată prin termenul „yada„ și cunoașterea grecească, izvorâtă din verbul „ginosko”. Yada, pe scurt, însemna la evrei cunoaștere prin experiență, prin relaționare. Adam „a cunoscut-o” pe Eva, și astfel s-a născut Cain. Ginosko însemna la greci o cunoaștere prin analiză, prin observarea de la distanță a unui obiect.

Ce fel de lider ești – agent sau ghid? Câteva semne:

• Liderul ca ghid turistic are pe el semnele multor „pățanii” și îți poate spune multe lecții învățate, spre deosebire de agentul care povestește doar pățaniile altora. Eventual îți oferă un zâmbet mare și … câteva broșurele despre lucrurile frumoase de explorat odată ajuns la destinație.

• Liderul ca ghid turistic vorbește cu pasiune și naște pasiune pentru un anumit loc /eveniment, spre deosebire de agentul care este interesat de ați vinde o ofertă mai bună decât a vecinului din biroul de vis-a-vis.

• Liderul ca ghid turistic și-a dezvoltat un limbaj atipic. Are coduri specifice, are porecle hazlii pentru diverse locuri și personaje. Vorbește cu atâta naturalețe încât fără să vrei inima îți este încălzită. Te inspiră, pe scurt, prin vasta sa experiență.

• Liderul ca ghid turistic este implicat în sens deplin/holistic – trup, inimă, minte. Simte, miroase, vede, analizează. Liderul ca agent turistic este implicat de la distanță, mai mult cognitiv. Este sobru. Este atent la informațiile transmise dar distanțat de interlocutor.

 

Isus a fost cel mai bun ghid.

El mai întâi a experimentat bucuria și frumusețea cerului. Ne-a dat harta și manualul de supraviețuire pentru viața de sub soare. Peste milenii, când a văzut că nu ne descurcăm singuri, a coborât printre noi să ne arate o cale mai bună (și mai ușoară). În final ne-a promis că nu ne va lăsa singuri în călătoria noastră.

Isus, ca ghid, ne-a arătat semnele cuielor. Ne-a încurajat cu cuvintele „Îndrăzniți căci eu am biruit”. Ne-a instruit cu răbdare. A mers înaintea noastră.

Lumea este plină de lideri ce fac munca unui agent turistic. John Maxwell se plângea, spre bătrânețe, de acest trist adevăr. Ducem lipsă de lideri ce conduc ca niște ghizi.

În concluzie, liderul creștin nu are voie să se pună în postura în care doar le arată oamenilor în ce direcție s-o ia și să le ureze un călduros „drum bun”. Liderul creștin memorabil, cel care schimbă traiectoria istoriei, este cel care îi ia pe cei pe care îi conduce cu el, explicându-le principiile din spatele mecanismelor, răspunzându-le întrebărilor curioase. Făcând astfel, liderul încetează să fie un simplu agent turistic și devine ghidul turistic dorit de toți călătorii. Câți astfel de lideri ai cunoscut în viața ta, în biserica ta, în cercul tău de prieteni? Ce fel de lider ești tu?

 

Ultimele postari ale lui Adrian Vlad (vezi toate)
Distribuie pe Facebook
Author: Adrian VladPastor al Bisericii „Efraim” Târgoviște Adrian Vlad este absolvent al facultății de Teologie pastorală în cadrul Institutului Teologic Penticostal – București (2008) și al programului de master în Istoria gândirii creștine în cadrul Pentecostal Theological Seminary (Tennessee, SUA). A colaborat cu colegiul Ekklesia, ramura din Nashville, TN, predând un curs de specializare (Divine Healing). În prezent, urmează un program de Doctor of Ministry (Predicare și Leadership) în cadrul Seminarului Asbury Theological Seminary din Kentucky SUA. Este asistentul coordonatorului strategic ProLider. În 2011 s-a căsătorit cu Ronela-Iemima Vlad și împreună au trei copii, Rebeca, Daniel și Anna.

Postează un comentariu