Nu există comentarii încă

Inima liderului

A trecut mai mult de o lună de la conferința cu același nume în care am conștientizat încă o dată importanța fundamentală a inimii noastre, a centrului personalității noastre. Nu este de mirare că Biblia acordă o atenție specială inimii omului, deoarece pe ea se construiește viața acestuia iar în cazul liderilor putem spune că pe inima lor se construiește întreaga biserică. Ceea ce vreau să spun este că liderul influențează biserica în bine sau rău în funcție de inima lui.

Un lider care realizează acest lucru va fi foarte atent cu lucrurile nevăzute din inima lui din care iau naștere lucrurile văzute din conducerea lui. Plafonarea liderului cauzează plafonarea bisericii, temerile lui devin temerile bisericii, sinceritatea lui devine sinceritatea bisericii, pasiunea lui devine pasiunea bisericii, dezvoltarea lui conduce la dezvoltarea bisericii, sfințenia lui modelează sfințenia bisericii, concepțiile lui devin concepțiile bisericii și așa mai departe.

Mi-a luat ceva vreme să realizez că cele mai multe blocaje ale liderului nu sunt blocaje ale cunoașterii ci blocaje ale inimii, ale caracterului acestuia. Mi-a luat ceva vreme să realizez că liderul refractar la dezvoltare personală are o problemă de caracter și nu una de IQ. Mi-a luat ceva vreme să realizez că unul din semnele neglijate ale smereniei autentice este „învățabilitatea” (scuze, dar nu găsesc un cuvânt mai potrivit) iar unul din semnele neglijate ale mândriei este lipsa deschiderii de a învăța. De aceea, dacă studiezi mai amănunțit secretul succesului sau al falimentului vreunei biserici în împlinirea mandatului ei, vei identifica drept cauză inima sau caracterul liderului sau a liderilor acesteia. Până și studiile de specialitate (vezi Jim Collins) au definit pe liderii care au condus cu succes anumite organizații ca lideri de nivel 5, ce posedă în inima lor un amestec unic de autentică smerenie personală („nu este vorba despre mine”) și voință puternică („nu renunț la scopurile stabilite”).

În cazul liderilor de biserici, inima lor devine câmpul nevăzut unde se câștigă sau se pierd bătăliile pentru Împărăția lui Dumnezeu. Problematica inimii noastre este atât de grea încât nu avem nici o șansă să o gestionăm singuri, după cum avea să afle și profetul Ieremia:

„Inima este nespus de înşelătoare şi de deznădăjduit de rea; cine poate s-o cunoască? „Eu, Domnul, cercetez inima, şi cerc rinichii, ca să răsplătesc fiecăruia după purtare lui, după rodul faptelor lui.” – Ieremia 17:9-10

Cu cât sunt mai conștient de acest adevăr cu atât sunt mai dependent de Dumnezeu pentru ajutor. Cu cât devin mai vulnerabil la adevăr, cu atât Duhul Sfânt care locuiește în mine mă va sfinți și va modela în mine chipul lui Hristos. Cu cât realizez propria insuficiență pentru împlinirea slujirii mele cu atât viața mea de rugăciune va fi mai ferventă și mai bogată.

Acesta este paradoxul puterii pe care a experimentat-o și apostolul Pavel atunci când spunea „când sunt slab atunci sunt tare”. Puterea lui Hristos se manifestă nestingherit/desăvârșit în cei conștienți de propria slăbiciune și inadecvare și da, aici intră și liderii. Doar umblând prin Duhul inima liderului se poate menține curată și modelabilă. Pentru aceasta trebuie ca acesta să plătească prețul sincerității absolute față de sine și față de Dumnezeu. Prețul poate fi mare din punct de vedere emoțional, dar câștigul este imens. Când umbli prin Duhul, păcatele ascunse ochilor tăi sunt aduse în conștiență.

Fricile din temelia inimii tale sunt deconspirate una câte una:

– teama de opinia oamenilor care te împingea spre populism

– teama de lipsurile materiale care te făcea iubitor de bani

– teama de concurență care năștea în tine invidia și gelozia

– teama de a nu avea parte de recunoaștere ce te făcea să te autopromovezi pe diverse căi de la cele mai subtile până la cele grosolane

– teama de a nu-ți atinge obiectivele stabilite ce te împingea la supracontrol sau manipulare

Pe măsură ce colaborezi cu Duhul în acest proces al umblării în lumină realizezi că toate fricile din temelia inimii tale sunt doar efectele necredinței și nu pot fi tratate sau eliminate decât prin credința simplă, copilărească, supranaturală. De asemenea, pe măsură ce te lași modelat de Duhul Sfânt, acesta începe să-ți descopere multiplele căi prin care ești condus de iubirea de sine; bârfa și vorbirea de rău a altor lideri din biserica ta sau din altă biserică, gândirea concurențială, motivațiile materialiste care stau la temelia dorinței de a fi cunoscut și invitat prin alte biserici din țară sau, mai ales, din diasporă, nevoia de semnificație care te transformă în workoholic și implicat peste puterile tale în tot felul de lucrări, impulsul compulsiv de a ți se da mereu dreptate și de a avea ultimul cuvânt și altele asemănătoare cu acestea. Astfel ești condus să realizezi nevoia de a fi inundat de dragostea lui Dumnezeu pentru a putea sluji cu o inimă curată.

Dacă nu abandonezi procesul colaborării cu Duhul, inima ta va deveni tot mai sensibilă la șoapta acestuia și tot mai curată. Vei face din procesul sfințirii lăuntrice bucuria ta cea mai profundă, deoarece prin intermediul lui vei fi mereu binecuvântat cu credința și dragostea supranaturală prin care vei avea biruință asupra firii pământești, asupra diavolului și asupra lumii. Nu, nu vei deveni perfect și vei avea mereu lucruri de pus la punct, nu vei putea trece niciodată pe pilot automat ci va trebui să îți iei zilnic tratamentul din partea Duhului dar pe zi ce trece vei fi modelat în cea mai bună variantă a ta.

„Noi toţi … suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului.” – 2 Corinteni 3:18

Ultimele postari ale lui Laurentiu Funieru (vezi toate)
Distribuie pe Facebook

Postează un comentariu