Nu există comentarii încă

Verifică-ți cântarul (2)

Fiecare dintre noi suntem puși zilnic în situația de a cântări lucruri, situații, sfaturi și oameni, ba chiar și pe noi înșine. Facem lucrul acesta în mod reflex, cu cântarul secret din mintea noastră. Dar de unde știm că acesta indică corect? Care sunt factorii care-l dereglează și cum îl pot corecta astfel încât să indice cât mai corect „greutatea” celor evaluate?

Întrebările acestea sunt importante pentru toți oamenii, dar ele devine cruciale pentru lideri. Calitatea vieții și slujirii liderului depinde în mod fundamental de corectitudinea cântarului din mintea lui. Judecățile emise de lider nu-l afectează doar pe acesta și familia sa ci afectează întreaga comunitate pe care o conduce.

La fel ca în cazul cântăritului din lumea fizică avem de-a face cu două tipuri de factori: unii ce au de-a face cu sinceritatea celui ce cântărește și alții ce au de-a face cu precizia cântarului folosit. În articolul anterior (Verifică-ți cântarul) am scris despre factorii de țin de sinceritatea liderului. În cel de azi doresc să scriu despre cei cei ce țin de precizia cântarului folosit.

2. O problemă de cântar

Aceasta apare atunci când nu ne etalonăm, calibrăm și verificăm periodic cântarul din mintea noastră. Ajungem astfel să cântărim greșit cu toată sinceritatea. A fi sincer și a avea dreptate pot fi lucruri foarte diferite. Cântarul din mintea noastră poate fi dereglat din o mulțime de cauze dintre care evidențiez:

a. Emoțiile noastre

Psihologii atrag atenția asupra faptul că cele mai multe decizii le luăm emoțional, deoarece este calea mai scurtă și mai ușoară, este calea reflexă. De obicei acceptăm mult mai ușor lucrurile care ne fac plăcere și respingem mult mai ușor lucrurile care ne displac. Acceptarea sau neacceptarea unui om, idee sau sfat are mult mai mult de-a face cu emoțiile decât cu rațiunea, mai mult cu ceea ce simțim decât cu gradul de adevăr.

b. Problema „găurii de cheie”

Fiecare privim realitatea prin gaura de cheie a unicității noastre dată de: temperament, educație, vârstă, prejudecăți, formare cultică, experiențele din viață etc. Deși biblia ne avertizează că fiecare cunoaștem în parte și vorbim în parte, totuși noi avem impresia reflexă că percepția noastră este completă. Nu suntem conștienți de „gaura de cheie” prin care percepem și interpretăm realitatea, nu suntem conștienți de subiectivismul implicit care ne modelează impresiile, ideile, concepțiile și reacțiile. De aceea fiecare dintre noi are nevoie să-și etaloneze și să-și calibreze cântarul în mod continuu.

Vă mai aduceți amine? Etalonarea are drept scop măsurarea erorilor de cântărire iar calibrarea are drept scop eliminarea pe cât posibil a acestor erori. Deci care sunt instrumentele pe care le putem folosi pentru a ne etalona și calibra cântarul din mintea noastră?

„Cântarul şi cumpăna dreaptă vin de la Domnul; toate greutăţile de cântărit sunt lucrarea Lui.” Proverbe 16:11

Dumnezeu ne-a pus la îndemână cel puțin 3 „instrumente” din care în articolul acesta voi vorbi despre instrumentul obiectiv al Cuvântului Său.

Pe lângă nevoia citirii aplicative a scripturii și a interpretării textului în contextul său biblic, cultural și istoric, doresc să aduc în discuție un aspect fără de care totul poate fi compromis, anume nevoia cultivării unei „minți deschise”.

,,Aceștia aveau o minte mai deschisă decât cei din Tesalonic. Au primit Cuvântul cu toată înflăcărarea și în fiecare zi, studiau Scripturile, ca să vadă dacă lucrurile stăteau astfel.” Faptele Apostolilor 17:11 NTR

În Tesalonic iudeii au avut parte de același studiu biblic puternic argumentat de Pavel. Rezultatul? Prigoană. Cei din Bereea au reacționat total diferit la aceeași informație. Nu au înghițit-o dintr-o dată, dar au rămas deschiși la verificare și cercetare. De ce? Aveau o calitate rară și atunci și acum. ,,Aveau o minte mai deschisă”, iar NTR-ul traduce: ,,adică erau mai receptivi, mai dornici de a învăța”. Aici este cheia, aici este secretul, asta face diferența și azi între credincioși. Unii sunt mai deschiși la minte, mai receptivi și mai dornici de a învăța. Aceștia nu se reped la concluzii înainte de a cerceta serios logica celor auzite, doar pe baza emoțiilor de moment. Aceștia sunt cei care se dezvoltă, cei care cresc și se maturizează, cei care sunt deschiși la noile revelații ale Duhului.

  • Cum reacționezi tu atunci când cineva îți argumentează o idee nouă și șocantă pentru tine? Când ceea ce auzi contrazice anumite convingeri și formări personale? Respingi instinctiv cele auzite sau îți iei un timp pentru a cerceta serios și neutru noile informații sau noua perspectivă?
  • Ești tu dornic să înveți sau te mulțumești să tot auzi ceea ce deja știi și ceea ce deja ești încredințat? Citești mereu aceleași lucruri scrise de aceiași autori sau ești deschis la noi abordări și perspective?

Răspunsurile la aceste întrebări îți pot revela cât ești de deschis la minte și cât ești de dornic de a învăța. Răspunsurile la aceste întrebări îți pot revela și cât de deschis ești la etalonarea cântarului minții tale precum și cât de calibrat este acesta. Răspunsurile la aceste întrebări îți pot revela ce fel de organizație sau biserică modelezi prin conducerea ta, precum și ce viitor va avea aceasta.

Fii deschis la minte, te rog, fii ca cei din Bereea!

 

 

Ultimele postari ale lui Laurentiu Funieru (vezi toate)
Distribuie pe Facebook
Author: Laurentiu FunieruCoordonator Strategic al Bisericii „Efraim” Târgoviște Funieru Laurențiu, născut pe 25 noiembrie 1964. Actualmente locuiește în Târgoviște unde slujește full-time de peste 10 ani în cadrul Bisericii Efraim. A absolvit Institutul de petrol și Gaze în anul 1991. În timpul studenției l-a cunoscut pe Dumnezeu, lucru care i-a transformat viața. După 10 ani de la convertire a simțit chemarea lui Dumnezeu pentru slujire, dedicându-se cu normă întreagă acesteia. A –absolvit un Master of Arts în anul 2013 de la TCM International Institute. La ora actuală slujește în cadrul echipei de conducere a bisericii Efraim ocupându-se cu predicarea, crearea de materiale pentru studiu și planificare strategică.

Postează un comentariu