Nu există comentarii încă

Obiceiuri care diminuează influența (1)

John C. Maxwell definește arta conducerii prin lentila influenței:

Leadership-ul este influenţă, nici mai mult, nici mai puţin.

Negreșit, cunosc lideri care știu să inspire, să impresioneze, să trezească pasiune și să scoată tot ce e mai bun din cei din jur. O fac cu atâta naturalețe încât ai spune că așa s-au născut. În același timp cunosc lideri care determină în proporţie semnificativă decăderea organizaţiei sau bisericii pe care o conduc. Aici vorbim de un leadership stângaci. O artă a conducerii necizelată, în formă incipientă.

Analizând în ultimii zece ani acest fenomen în propria arie de conducere, am constatat că prima categorie de lideri au dezvoltat intențional, în timp și cu mult efort obiceiuri sănătoase ce le crește exponențial influența. Aceștia devin formatori de opinie, nu doar la scară locală sau națională ci chiar internațională. În schimb, cei care fac parte din a doua categorie, dezvoltă (poate inconștient?) obiceiuri nesănătoase ce le diminuează semnificativ influența. Deși unii moștenesc poziții mari și privilegiate impactul lor este minim. De ce?

În următoarele articole voi analiza obiceiurile nesănătoase ce descalifică liderii în actul de conducere și diminuează semnificativ influența lor. În continuare analizez primul obicei.

Consecvența inconsecvenței

Dan Rockwell, un expert în domeniul conducerii, scria prin 2015 pe contul său de Twitter că “nimic nu diminuează influența mai mult decât consecvența inconsecvenței.” Ce adevăr dureros. Am descoperit sublimba artă a inconsecvenței la orice nivel și în absolut toate domeniile de conducere – laice și religioase.

Pe un astfel de lider nu te poți baza. Inconsecvența, este cu adevărat de-credibilizantă. O fi carismatic și bun filolog dar în timp constați că în dreptul acestui tip de lider cuvintele sunt fluide, sensul lor schimbându-se după ultima modă. Îl caracterizează o neobișnuită flexibilitatea a minții, ca să citez pe Adela Toplean. O fi oare o moștenire balcanică?

Liderul consecvent în inconsecvența lui este imprevizibil, neprincipial, nedisciplinat și lipsit de verticalitate. Te lasă baltă când ți-e lumea mai dragă. Citându-l pe Isus, “DA-ul” lui nu este întotdeauna “DA”. Poate fi pentru început dar nimic nu-ți garantează că va rămâne pe poziție și peste câteva luni. Cu acest lider nu poți decât să construiești pe nisip. Partea cea mai tragică este că nu este complexat, trist, apăsat sau chinuit de propria inconsecvență și de consecințele aferente. Se simte bine jucând acest rol. I se potrivește ca o mănușă.

Influența liderului inconsecvent scade drastic atunci când promite un lucru de care uită sau, pur și simplu, îl ignoră intențional. Iată câteva semne ale inconsecvenței:

1. Vorbești despre importanța comunicării dar răspunzi greu la telefon sau la email.

– “Te sunt mâine”… și mâine nu mai apare.

– “Îți scriu un email vineri dimineața” … și trec 6 săptâmâni până când, într-un final, te apuci de scris.

2. Vorbești despre importanța timpului dar faci un obicei din a întârzia.

3. Vorbești despre responsabilitate personală dar tu nu ai pe nimeni cu care să te consulți sau căreia să-i dai socoteală de viața ta.

4. Vorbești despre importanța scripturii dar lectura ta este fluctuantă și inconsecventă, bazată pe ceea ce simți și pe restul de timp rămas după o zi aglomerată.

Biblia are multe de spus la acest capitol.

În primul rând, consecvența / statornicia este o caracteristică a dumnezeirii. Profetul Maleahi vorbește în numele lui Iahve și enunță următorul adevăr divin: Eu sunt Domnul, Eu nu mă schimb. (Maleahi 3:6). Dumnezeu de-a lungul istoriei a dovedit că a dus la împlinire toate promisiunile făcute prin profeți. Această integritate divină este motivul pentru care ne punem toată credința în El. Liderul creștin este chemat să calce pe urmele Marelui Lider.

Apoi, Biblia îndeamnă la consecvență prin sintagma “tot ce începe duce la bun sfârșit.” (Psalmul 1) Tocmai această disciplină de fier aduce credibilitatea atât de necesară în actul conducerii pe termen lung. “Consecvența în comportament naște încrederea, iar încrederea întotdeauna naște loialitatea” afirmă Rod Olson, în The Legacy Builder.

Dumnezeu ne-a oferit șansa de a folosi infuența pe care o avem pentru scopuri nobile, în vederea înfloririi umane. E păcat să o irosim printr-o inconsecvență crasă.

Va urma…

Ultimele postari ale lui Adrian Vlad (vezi toate)
Distribuie pe Facebook
Author: Adrian VladPastor al Bisericii „Efraim” Târgoviște Adrian Vlad este absolvent al facultății de Teologie pastorală în cadrul Institutului Teologic Penticostal – București (2008) și al programului de master în Istoria gândirii creștine în cadrul Pentecostal Theological Seminary (Tennessee, SUA). A colaborat cu colegiul Ekklesia, ramura din Nashville, TN, predând un curs de specializare (Divine Healing). În prezent, urmează un program de Doctor of Ministry (Predicare și Leadership) în cadrul Seminarului Asbury Theological Seminary din Kentucky SUA. Este asistentul coordonatorului strategic ProLider. În 2011 s-a căsătorit cu Ronela-Iemima Vlad și împreună au trei copii, Rebeca, Daniel și Anna.

Postează un comentariu