Nu există comentarii încă

Verifică-ți cântarul (1)

Nici unuia dintre noi nu ne place să fim înșelați la cântar. Indiferent că este vorba de un vânzător viclean sau de un cântar defect, dorim să avem parte de o cântărire corectă a produselor pe care le achiziționăm.

În comerț lucrul acesta este reglementat prin patru pași succesivi:

  1. Etalonarea – prin care se vede cât de precis este cântarul respectiv, notându-se diferența dintre greutatea corectă și cea indicată.
  2. Calibrarea – prin care se ajustează cântarul pentru ca greutatea indicată să fie cât mai aproape de cea corectă.
  3. Omologarea – prin care se eliberează un act ce dovedește faptul că acest cântar a fost verificat și corectat.
  4. Verificarea metrologică periodică – prin care se asigură cântărirea corectă pe termen lung, deoarece în timp pot apărea dereglări.

Dacă în lumea exterioară avem reglementări care să ne ajute în această problemă, ce ne facem cu cântarele din lumea interioară?

Fiecare dintre noi suntem puși zilnic în situația de a cântări lucruri, situații, sfaturi și oameni, ba chiar și pe noi înșine. Facem lucrul acesta în mod reflex, cu cântarul secret din mintea noastră. Dar de unde știm că acesta indică corect? Care sunt factorii care-l dereglează și cum îl pot corecta astfel încât să indice cât mai corect „greutatea” celor evaluate?

Întrebările acestea sunt importante pentru toți oamenii, dar ele devine cruciale pentru lideri. Calitatea vieții și slujirii liderului depinde în mod fundamental de corectitudinea cântarului din mintea lui. Judecățile emise de lider nu-l afectează doar pe acesta și familia sa ci afectează întreaga comunitate pe care o conduce.

La fel ca în cazul cântăritului din lumea fizică avem de-a face cu două tipuri de factori: unii ce au de-a face cu sinceritatea celui ce cântărește și alții ce au de-a face cu precizia cântarului folosit.

  1. Factori ce țin de sinceritatea liderului

Lipsa de sinceritate este unul din factorii ce ne influențează corectitudinea în efectuarea cântăririi. În limbaj biblic lipsa de sinceritate se traduce în folosirea a două feluri de greutăți.

„Două feluri de greutăți şi două feluri de măsuri, sunt o scârbă înaintea Domnului.” – Proverbe 20:10

Iată în continuare câteva exemple des întâlnite ale folosirii a două feluri de greutăți:

  1. Cântărim cu un fel de greutăți opiniile și argumentele prietenilor noștri și cu alt fel de greutăți pe cele ale adversarilor noștri.
  2. Cântărim cu un fel de greutăți argumentele celor de-o părere cu noi și cu alte greutăți argumentele celor care nu sunt de aceeași părere cu noi.
  3. Cântărim cu un fel de greutăți anumite pasaje biblice, versete sau chiar porțiuni de versete care par a afirma ceea ce noi credem deja și cu alte greutăți alte pasaje, versete sau porțiuni de versete care par a afirma altceva decât ceea ce noi credem deja.
  4. Cântărim cu un fel de greutăți faptele și vorbele celor pe care-i iubim (vezi copiii noștri) și cu alte greutăți faptele și vorbele celor pe care nu-i iubim sau poate chiar ne displac.
  5. Cântărim cu un fel de greutăți faptele și vorbele noastre și cu alte greutăți pe cele ale altora.

Liderii nu sunt scutiți de această ispită, dar consecințele căderii în ea sunt cu atât mai distructive cu cât liderul este mai cunoscut, coordonează organizații mai mari și pentru mai mult timp. Din capcana aceasta au șansa să scape nevătămați doar acei lideri care învață să conducă în echipă, deoarece în cadrul acesteia au șansa să fie corectați de „cântarele” colegilor săi.

Slujirea noastră poate fi plăcută sau neplăcută lui Dumnezeu în funcție de corectitudinea modului în care cântărim toate lucrurile, după cum ne avertizează și următorul proverb:

„Cumpăna înșelătoare este urâtă Domnului, dar cântăreala dreaptă Îi este plăcută.” – Proverbe 11:1

Un lider care dorește să-și „sfârșească cu bucurie calea și slujba” la care l-a chemat Dumnezeu va trebui să folosească aceleași greutăți în:

  1. Cântărirea caracterului cuiva.
  2. Cântărirea argumentelor prezentate.
  3. Cântărirea ideilor și opiniilor tuturor membrilor echipei de conducere.
  4. Cântărirea sfaturilor primite.
  5. Cântărirea responsabilității personale și a fiecărui membru al echipei de conducere.

La încheierea acestei prime părți ale articolului te sfătuiesc să-ți pui următoarele întrebări:

  1. Când am verificat ultima dată corectitudinea greutăților din tolba inimii mele?
  2. Mi s-a atras atenția vreodată că obișnuiesc să folosesc două feluri de greutăți?
  3. Permit celorlalți să-mi evalueze corectitudinea cântăririlor ce le fac?
  4. Ce măsuri am luat pentru a mă feri de pericolul cântăririlor nedrepte?

 

VA URMA…

Ultimele postari ale lui Laurentiu Funieru (vezi toate)
Distribuie pe Facebook
Author: Laurentiu FunieruCoordonator Strategic al Bisericii „Efraim” Târgoviște Funieru Laurențiu, născut pe 25 noiembrie 1964. Actualmente locuiește în Târgoviște unde slujește full-time de peste 10 ani în cadrul Bisericii Efraim. A absolvit Institutul de petrol și Gaze în anul 1991. În timpul studenției l-a cunoscut pe Dumnezeu, lucru care i-a transformat viața. După 10 ani de la convertire a simțit chemarea lui Dumnezeu pentru slujire, dedicându-se cu normă întreagă acesteia. A –absolvit un Master of Arts în anul 2013 de la TCM International Institute. La ora actuală slujește în cadrul echipei de conducere a bisericii Efraim ocupându-se cu predicarea, crearea de materiale pentru studiu și planificare strategică.

Postează un comentariu