Nu există comentarii încă

Dileme pastorale

Dilema 1

Vi s-a întâmplat să mergeți la biserică pregătit pentru a conduce slujba/predica, dar pe mașină să vă certați cu soția – sau, ca să spun mai finuț – să ajungeți la neamiabile interacțiuni verbale? Dacă da, ce ați făcut? Ați oprit mașina pentru a rezolva problema în ciuda crizei de timp sau ați ales lucrarea Domnului sperând într-o rezolvare ulterioară mai de la sine? Altfel spus, ați compromis slujba care stătea să înceapă dar nu putea fără moderator sau ați sacrificat-o pe Ana de dragul edificiului, precum Manole? Voi ce ați făcut…sau ce ați face?

Dilema 2

Ca pastor, interacționezi cu tot felul de oameni în zona slujirii/predicării. Pe unii vrei și merită să îi încurajezi la slujire pentru că ești convins de potențialul așezat de Dumnezeu în ei. În dreptul acestora faci tot ce ține de tine pentru a facilita dezvoltarea lor și a-i duce pas cu pas prin procesul uceniciei. Alții însă sunt un soi de care nu știi cum să te ferești. Oameni fără o chemare evidentă spre predicare, dar influenți și cu putere financiară însă veșnic supărați că nu i-ai invitat să aibă și ei un cuvânt în public. Tensiunea dintre ciocan și nicovală este dată pe de o parte de datoria de a le arăta realitatea și de a-i face conștienți de locul potrivit pentru ei, iar pe de altă parte de a-i păstori cu dragoste și pe aceștia și de a-i ține aproape pentru a nu destabiliza dinamica grupului. Ce ați alege? Ați sacrifica timpul și urechea/atenția ascultătorului de dragul stabilității atmosferei comunitare sau mai degrabă ați risca pacea de dragul deontologiei omiletice? Ați întâlnit așa ceva?

Dilema 3

Ce faceți cu membrii dificili ai echipei? Cu acei membri care l-au luat pe nu în brațe și rămân consecvenți la orice inițiativă spre dezvoltare? Le cereți demisia pentru că așa e principial sau vă încăpățânați să sperați că își vor îndulci abordarea față de stilul vostru de conducere. Sau poate vă rugați să vă scape Dumnezeu de astfel de oameni dându-le de lucru în altă parte. Sau poate ei sunt stimulul pentru excelență și smerenie, lăsat de Dumnezeu lângă voi. Există o abordare potrivită în sens universal sau lucrurile trebuie abordate de la caz la caz?

Cu genul acesta de interogații/dileme se frământă adesea, în taină, mulți lideri care nu îndrăznesc să le împărtășească de teama oprobriului breslei.

Ce binecuvântare că ProLider oferă o alternativă la singurătatea inerentă conducerii. Ce har să existe o rețea amicală de slujitori/lideri care își împărtășesc experiența și își îmbunătățesc slujirea pe un fundal relațional.

Conferințele ProLider facilitează un astfel de cadru. Dacă nu crezi, convinge-te sau, vorba lui Filip, vino și vezi!

Distribuie pe Facebook
Author: Dinu BurzoPastor Coordonator al bisericii „Logos” Cluj-Napoca Cluj-Napoca. A studiat teologia la Institutul Teologic Penticostal București (Licență - 2000), Lampeter University of Wales UK (MA - 2007) și ULBS (PhD - 2014). Este autor de cărți de teologie și spiritualitate creștină (Revelație și relevanță, Demascarea ispitei, Dinamica toleranței). Dinu este căsătorit cu Persi, împreună cu care au doi copii minunați, Abel și Sonia.

Postează un comentariu