
Contextul românesc a suferit transformări majore. Secolul XX a devenit istorie, iar viața contemporană oferă noi oportunități și, în același timp, noi provocări, atât pentru cei care formează o comunitate, cât și pentru cei care au roluri de conducere. John Maxwell a spus: “Schimbarea este inevitabilă. Dezvoltarea este opțională.” Responsabilitatea conducătorului spiritual este cea de a identifica schimbarea și de a continua dezvoltarea proprie, a strategiei și a metodelor. Iată doar câțiva indicatori ai schimbării care necesită dezvoltare corespunzătoare.
Participarea la adunări
Oamenii care l-au luat în serios pe Dumnezeu obișnuiau să caute adunările credincioșilor, acum trebuie căutați. Dacă oamenii din conducerea bisericii continuă să pretindă participarea membrilor bisericii și a aparținătorilor, la adunări, la multele adunări în timpul unei săptămâni, ceva nu este în regulă. Da, ceva nu este în regulă cu ei cărora le-a fost delegată autoritate pentru a conduce. Și mai rău, unii dintre ei chiar critică absentarea de la adunări, de parcă aceasta ar fi cea mai bună motivație. Ținând cont că oamenii sunt mai solicitați din punct de vedere profesional decât erau două decade în urmă, iar opțiunile participării virtuale au devenit omniprezente, liderul are responsabilitatea de a regândi metodele: numărul adunărilor publice săptămânale, zilele și orele cele mai potrivite pentru majoritatea potențialilor participanți, precum și metode pentru aducerea lor intențională la adunări. Nu este mai dificil, este diferit!
Motivul participării la adunări
Credincioșii obișnuiau să participe la adunări pentru informații, acum ar participa pentru relații. Dacă în trecut cei mai mulți participanți la adunări erau în căutarea mesajului biblic și a programului divin, în prezent, trebuie să recunoaștem, nu mai este așa. Mediul online a adus schimbări majore în viața oamenilor, nu în mod obligatoriu doar negative. Un material mai bun și mai divers poate fi accesat de către oricine, acasă, în mijloacele de transport în comun, în pauza de la locul de muncă etc. Trebuie să acceptăm această nouă realitate. Responsabilitatea liderului contemporan este să găsească modalități optime pentru a asista oamenii în procesul selectării informației virtuale, în timp ce prea mulți lideri oferă consumatorilor ai mediului online doar critici, pe de-o parte, și pe de altă parte, să dezvolte dimensiunea relațională și cea experimentală a adunărilor publice, dimensiuni care aproape lipsesc în mediul virtual. Nu este mai dificil, este diferit!
Relevanța culturală a metodelor
Bisericile relevante pentru generațiile precedente, foarte rar sunt relevante pentru generațiile actuale. Metodele folosite de cei care ne-au fost lideri nouă, în cazul celor mai mulți dintre noi, nu au fost actualizate. Să gândim din perspectiva participanților la adunări: dacă noi am fi în locul lor, care ar fi așteptările noastre în raport cu oamenii care conduc procesul decizional al bisericii? Cred că am putea identifica ceea ce nu mai contează, ceea ce produce plictiseală, ceea ce este insuportabil etc. De ce nu am recunoaște că 30 de ani urmă existau mai multe biserici relevante în contextul românesc, iar în prezent există mai puține? Și aceasta deoarece ritmul schimbării culturale este mai accelerat decât cel al dezvoltării organizaționale ale bisericilor. Nu este mai dificil, este diferit!
Concluzie
Sunt optimist și am convingerea că Dumnezeu va motiva tot mai mulți lideri pentru a identifica cu responsabilitate particularitățile vieții contemporane și pentru a da dovadă de curaj, actualizând metodele în vederea îndeplinirii cu succes a nobilei misiuni – ucenicia unui număr cât mai mare de oameni. Ești mulțumit de ceea ce faci, de modul în care faci ceea ce faci, de modul în care ceea ce faci slujește îndeplinirii cu succes a nobilei misiuni? Nu este mai dificil, este diferit!
Cum comentezi cele de mai sus? Mă poți contacta: [email protected]
- Liderul spiritual se multiplică relațional - iunie 11, 2019
- Conducere și muzica – de la critică la creștere - mai 3, 2019
- Paradoxul preferințelor - martie 19, 2019
Comentariu (1)
Mihaispune
iulie 21, 2018la7:15 amMa bucur sa vad claritare si relevanta in acest articol.
Felicitari!