Nu există comentarii încă

Ispitele liderului 9 – Invidia

L-a privit cu ochi buni până când succesele i-au adus o popularitate mai mare decât a sa. L-a avansat până când a ajuns o amenințare pentru sine. S-a bucurat de prezența lui până când s-a simțit în inferioritate. Atunci a început să-l vâneze…

Recunoașteți personajul?

Într-adevăr este vorba de împăratul Saul, dar la fel de bine poate fi vorba despre mine și despre tine. Povestea vieții lui Saul nu a fost scrisă degeaba, ci pentru a lua aminte la modurile prin care un lider promițător poate ajunge să falimenteze. A fost scrisă pentru a nu repeta greșelile lui. În cazul de față, Saul a falimentat în fața uneia dintre cele mai comune și mai puțin recunoscute dintre ispitele cu care se confruntă liderii, anume cea a invidiei. Rareori un lider recunoaște că a gustat mușcătura amară a invidiei într-un moment sau altul al slujirii sale, dar numai cei care recunosc au șanse să scape nevătămați.

De la început vreau să lămuresc faptul că este o mare diferență între a fi ispitit și a cădea în ispită. Nu poți spune că ispita invidiei te face automat invidios, dar poți fi sigur că dacă nu recunoști ispita vei deveni destul de repede invidios și vei ajunge să-ți vânezi „adversarii” la fel cum a făcut-o Saul cu David. Invidia este un sentiment uman tot atât de răspândit pe cât este și mândria. Lucrul acesta nu trebuie să ne surprindă deoarece rădăcina invidiei este mândria și câtă vreme trăim în acest trup și purtăm în noi firea pământească rămânem susceptibili la ea.

 

Fiecare dintre noi suntem ispitiți cu invidie doar pe domeniile care ne interesează și în care ne dorim rezultate foarte bune.

Cu cât cei de lângă noi (nu cei de departe) sunt mai buni, mai populari sau mai prosperi în domeniile noastre de interes, cu atât vom fi mai ispitiți să-i invidiem.

De-a lungul timpului invidia a produs și produce mari pierderi bisericii lui Hristos. Foarte multe lupte de putere, dezbinări și rupturi au avut la bază invidia unuia sau a mai multor lideri față de succesul și popularitatea vreunui alt lider. Dar atunci când ispita a fost depistată și recunoscută, apoi înfrântă prin pocăință și smerenie, biserica a prosperat iar Împărăția lui Dumnezeu a avut de câștigat enorm, de aceea liderul trebuie să vegheze continuu pentru a nu se lăsa otrăvit de ea.

Primul pas constă în depistarea invidiei atunci când apare în inima noastră, de aceea voi enumera câteva semne:

• Fii atent la sentimentele pe care le încerci atunci când un alt lider sau predicator din biserica ta sau din vecinătate primește laude și recunoaștere mai mari decât primești tu. Dacă simți un fel de durere în inimă, o apăsare sau neplăcere să știi că invidia îți dă târcoale.

• Fii atent la modul în care vorbești despre acel lider sau predicator. Dacă ai tendința să-i minimalizezi succesele sau să i le atribui împrejurărilor sau naivității oamenilor se prea poate ca invidia să-ți conducă discursul (fie el interior sau exterior).

• Dacă te surprinzi „ținând scorul” competiției secrete dintre tine și el, câte reușite are fiecare, cine primește cele mai multe like-uri pe facebook, cine este invitat la alte biserici de mai multe ori (etc.), atunci să știi că invidia a început să-ți roadă inima și să-ți conducă viața.

• Dacă te bucuri în secret sau pe față atunci când acel lider sau predicator este criticat în timp ce te întristezi atunci când este lăudat trebuie să știi că emoțiile tale sunt conduse de invidie.

• Dacă nu te mai bucură succesele și înaintările bisericii tale pentru că se datorează acelui lider sau predicator înseamnă că ai fost cuprins puternic de invidie. Iar dacă ai ajuns până acolo încât să te bucuri de greșelile lui chiar dacă acestea costă biserica să știi că ai nevoie urgent de pocăință și mărturisire a păcatului invidiei.

Acestea sunt unele din semnele invidiei. Dacă nu recunoști ispita în aceste momente, vei începe să te justifici și să-l vânezi pe respectivul pentru a-l elimina din drumul tău, chiar dacă el este un plus pentru biserică și lucrare.

 

Pe termen lung invidia te va transforma din liderul care trebuia să asigure progresul bisericii în cel care îi va aduce declinul.

Dacă primul pas constă în conștientizarea ispitei, al doilea pas constă în lupta împotriva ei. Așadar:

• Luptă împotriva invidiei mărturisind-o în rugăciune zilnică și cerând dragoste reală pentru acel lider sau predicator. Când vei ajunge să te bucuri de succesele și înaintările sale vei ști că ai fost vindecat.

• Cere-i lui Dumnezeu să-ți dea perspectiva Lui asupra lucrării din care faci parte, să-ți dea inima Lui pentru biserică și lucrare pentru a ajunge să te bucuri sincer și neprefăcut de bunul mers al acesteia indiferent pe cine folosește El.

• Cere-i lui Dumnezeu să-ți dea putere ca, dacă trebuie, tu să te micșorezi pentru ca el să crească. Cere-i bucuria lui Ioan Botezătorul cea a „prietenul mirelui care se bucură de glasul acestuia” (Ioan 3:29-30).

• Fii atent mereu la emoțiile și gândurile negative față de alți lideri sau predicatori, iar atunci când depistezi insinuarea invidiei, mărturisește-o spontan în gândul tău indiferent unde te afli și indiferent ce faci în momentul acela (chiar în timpul programului bisericii).

• Dacă invidia este mai veche și nu o poți birui de unul singur, caută pe cineva matur și de încredere căruia să-i mărturisești lupta ta și să te ajute prin rugăciune și dare de socoteală.

Ca lideri, fiecare dintre noi trebuie să veghem asupra curăției și sănătății lăuntrice. Nu uita că „ceea ce iese din inimă spurcă pe om”. Invidia a fost cauza fundamentală pentru care liderii evrei l-au dat pe Isus în mâna lui Pilat (până și acesta a știut-o). Te încurajez să ai curajul de a o recunoaște și a o mărturisi, precum și perseverență în hotărârea de a extirpa din viața ta. Dumnezeu să ne ajute în păstrarea unei inimi curate, smerite și pline de dragoste neprefăcută pe tot parcursul slujirii noastre pe pământ.

Ultimele postari ale lui Laurentiu Funieru (vezi toate)
Distribuie pe Facebook
Author: Laurentiu FunieruCoordonator Strategic al Bisericii „Efraim” Târgoviște Funieru Laurențiu, născut pe 25 noiembrie 1964. Actualmente locuiește în Târgoviște unde slujește full-time de peste 10 ani în cadrul Bisericii Efraim. A absolvit Institutul de petrol și Gaze în anul 1991. În timpul studenției l-a cunoscut pe Dumnezeu, lucru care i-a transformat viața. După 10 ani de la convertire a simțit chemarea lui Dumnezeu pentru slujire, dedicându-se cu normă întreagă acesteia. A –absolvit un Master of Arts în anul 2013 de la TCM International Institute. La ora actuală slujește în cadrul echipei de conducere a bisericii Efraim ocupându-se cu predicarea, crearea de materiale pentru studiu și planificare strategică.

Postează un comentariu