Nu există comentarii încă

Criza viziunii

Viziunea este imaginea finală a unui viitor preferabil. Este o imagine, anticipată prin credință, a ceea ce va face Dumnezeu în viața mea și cu viața mea în lucrarea la care m-a chemat. Viziunea este ceva ce depășește potențialul meu! Măreția unei viziuni este dată de cât de mult îl implică pe Dumnezeu și Biserica, iar Dumnezeu și comuitatea asigură viața și longevitatea acesteia. Ca lideri, suntem chemați să păstorim/administrăm viziunea! Suntem chemați să mobilizăm oamenii și resursele în direcția viziunii, dar uneori obosim și ne pierdem direcția în acest proces, iar motivele pot fi diverse. Nu mă voi referi la motivele pentru care uneori viziunea nu mai este atât de clară, ci în mod special voi sublinia simptomele a ceea ce eu numesc „criza viziunii”. Experiența lui Samuel la cea de-a doua ungere a unui împărat (1 Samuel 16:1-13), mi-a deschis și mie ochii ca să văd cum se manifestă această criză a viziunii.

Criza viziunii – simptome:

1. Vezi doar ce este vizibil, aproape, palpabil

Samuel L-a văzut pe Eliab că era chipeș, înalt, puternic, ca și Saul de altă dată, și își spune: „Negreșit unsul Domnului este aici!” Dar nu era! (v.16). Omul se uită la ce izbește ochiul, dar Domnul se uită la inimă. (v.7) Tendința lui Samuel a fost sa se uite la primul venit din familia lui Isai, care probabil semăna în multe aspecte cu Saul, dar în final nu a s-a limitat doar la „ce izbește ochiul”. Când Hristos și-a ales ucenicii, i-a numit apostoli, deși nu erau încă. Un lider are potențialul de a vedea dincolo de prezent, nu doar la ce sunt oamenii acum, ci mai ales ce pot deveni aceștia în viitor sau nu doar la situația prezentă, ci și la cum se poate schimba aceasta. Un lider vede mai departe decât vede majoritatea (îi bate bine faza lungă).

2. Puterea de analiză și așteptare scăzută.

Tendința de a rezolva lucrurile pe cea mai rapidă cale pentru a scăpa mai repede de problemă. De foarte multe ori aceasta este o capcană, iar pe termen lung mai degrabă adâncește problema, decât o rezolvă. Un lider vizionar nu se repezește la prima soluție, ci caută mai multe soluții pentru aceiași problemă, ca în final să aleagă. Șapte potențiali regi/lideri au trecut prin fața lui Samuel, dar abia al optulea avea să fie următorul rege al lui Israel.

3. Tendința de a păstra forma/modelul din trecut.

La un moment dat Dumnezeu îi spune lui Samuel: „Nu te uita la înfăţişarea şi înălţimea staturii lui, căci l-am lepădat.” (v.7) Îmi imaginez că atunci când Samuel a auzit aceste cuvinte și-a adus aminte de Saul, dar acum urma un nou rege și un nou sezon. David nu era Saul, iar Samuel trebuie să învețe și să accepte acest lucru. Viziunea este vie, deoarece îl implică pe Dumnezeu și oamenii, iar în anumite momente dinamica, oamenii și formele trebuiesc schimbate, dar tot în ideea împlinirii aceleași viziuni. Văd o strânsă legatură între punctul unu și acesta, adică, păstrezi forma pentru că vezi doar ce este aproape, palpabil și nu ai ceva proaspăt.

4. Tendința de a te baza pe experiență și trecut

În calea unui lucru foarte bun poate sta un lucru bun, iar înaintea unei viziune proaspete poate sta experiența și trecutul. Experiența este importantă, dar dacă ne bazăm prea mult pe ea, ajungem independenți față de Dumnezeu. Când l-a uns pe David împărat al lui Israel, Samuel a avut tendința să acționeze la fel ca și atunci când l-a uns pe Saul, dar în același timp a fost suficient de conectat cu Domnul ca să nu cadă în această capcană, iar rezultatul a fost remarcabil. David și nu Eliab a ajuns împărat peste Israel, iar acest lucru a fost extraordinar pentru popor.

Dependența de Dumnezeu este cheia ieșirii din criza viziunii, dar nici sfatul liderilor maturi și dependenți de Dumnezeu sau dezvoltarea personală nu sunt aspecte de neglijat. De cele mai multe ori, cele din urmă, confirmă ceea ce Domnul ne-a vorbit în duhul nostru în mod direct.

Ultimele postari ale lui Flaviu Coman (vezi toate)
Distribuie pe Facebook
Author: Flaviu ComanPastor al Bisericii „Betleem” Medgidia Născut într-o familie numeroasă cu 11 copii, din orașul Petroșani, Flaviu dobândește pasiunea pentru Hristos încă de mic, fiind îndrumat și inspirat de părinții lui, pe care îi consideră repere morale vrednice de urmat. În anul 1999, în urma unei chemări clare din partea Domnului, se mută în Dobrogea (Medgidia), unde împreună cu echipa Bisericii Betleem din Medgidia, se implică într-o lucrare dinamică de plantare de biserici, numărul lor ajungând la doisprezece în 2014. Pasionat de Christos și de modelul Lui de a face ucenici, investește cu consecvență în trei domenii: ucenicia, lucrarea cu tinerii și plantarea de biserici. În anul 2000 obține licența în teologie de la ITP București, în 2007 finalizează cursurile școlii Worship Academy din Constanța, iar în 2016 finalizează masterul în teologie biblică la FTB, București. Din 2001 Flaviu este căsătorit cu Lidia, având împreună trei copii: Aida, Alicia și Elias. În prezent este pastor asociat în Biserica Betleem din Medgidia și pastor coordonator al Bisericii Farul, Constanța. Este președintele organizație de tineret VITAL, coordonează departamentul de tineret al Comunității Regionale Penticostale Constanța și este membru în echipa executivă a departamentului de tineret al Cultului Penticostal din România. Este membru fondator al ProLider.

Postează un comentariu