Nu există comentarii încă

Ispitele liderului 1 – „Pierderea anticipării”

Rândul trecut am vorbit puțin despre arta conducerii precum și de nevoia antrenării gândirii sistemice. Ceea ce nu am spus este că această gândire trebuie să cuprindă și ispitele specifice conducerii. Fiecare slujire are parte de „demonii” ei iar slujirea liderului nu face excepție.
Voi începe cu acest articol vorbind despre pericolului pierderii anticipării.

Atunci când eram proaspăt convertiți așteptam cu nerăbdare să mergem la programele bisericii deoarece anticipam faptul că Dumnezeu ne va vorbi. Asta ne inducea o stare de bucurie anticipativă ce ne făcea receptivi la orice șoaptă a Duhului. La început eram atenți, așteptând surprizele lui Dumnezeu, bucurându-ne de ele, meditând la fiecare fărâmitură ce cădea de la masa stăpânului. Cu trecerea timpului avem tendința de a ne petrifica și devenim critici ai formei. Nu mai putem distinge stratul spiritual deoarece nu putem să trecem cu privirea de stratul psihologic, de stratul personalității, de stratul tehnic, de stratul „cărnii” celui din față, de stratul familiarității…

Pierderea anticipării poate avea de-a face cu pierderea sensibilității duhovnicești datorită specializării, datorită profesionalizării (în cazul slujitorilor full time sau a lucrătorilor) sau datorită rutinei religioase (valabil pentru orice creștin). Îmi aduc aminte cum după un singur an de slujire ca full timer m-am luptat cu ispita rutinei mai abitir decât în cei 20 de ani de slujire ca „voluntar”.

Pierderea anticipării poate naște un creștinism tehnicizat lipsit de bucuria spirituală și dependent excesiv de artificiile de tip showbiz (accentul pe „excesiv”). Spectacolul care atinge „carnea” poate îneca Duhul care atinge duhul. De aceea putem pleca încântați dar netransformați, cu o impresie bună dar neatinși în adâncul inimii noastre. Totul poate fi frumos dar nu auzim glasul lui Dumnezeu și nu-I simțim prezența.

Vreau să fiu bine înțeles. Mesajul meu nu este împotriva unei atmosfere trepidante în cadrul programelor, ci este o chemare la discernământ și echilibru. Cred că liderii bisericii trebuie să-și păstreze sensibilitatea spirituală în timp ce încurajează excelența în cadrul programelor bisericii.

Pierderea anticipării poate fi și rezultatul oboselii sau al frustrării, cauze destul de comune în viața liderilor.

Cum putem să ne recăpătăm bucuria anticipării și deschiderea față de surprizele Duhului?
Cred că prin reechilibrarea programului personal. Când slujirea dezlocuiește relația cu Isus, bucuria anticipării dispare. Locul ei poate fi luat de bucuria recunoașterii, a rezultatelor, a popularității, dar toate acestea, mai devreme sau mai târziu ne vor dezamăgi.

Dacă te-ai surprins pe tine însuți în această ipostază urmează sfatul lui Bill Hybels, umpleți găleata de energie. Imaginează-ți cum ar decurge o zi ideală pentru tine și descoperă ceea ce te umple cu energie. Apoi pune deoparte un timp zilnic pentru umplere pe care să-l păzești cu sfințenie.

Pentru mine o zi ideală este una petrecută singur cu biblia și o carte bună, o zi de meditație asupra celor citite și de comunicare cu Dumnezeu. Acum se împlinește aproape un an de când am grijă să-mi umplu zilnic găleata cu energie iar rezultatele au început să se vadă. Ușor și sigur îmi recapăt bucuria anticipării și am început să întrezăresc lucrarea Duhului prin ceilalți. Sunt pe drumul cel bun.

Tu cum stai la capitolul acesta?

Ultimele postari ale lui Laurentiu Funieru (vezi toate)
Distribuie pe Facebook
Author: Laurentiu FunieruCoordonator Strategic al Bisericii „Efraim” Târgoviște Funieru Laurențiu, născut pe 25 noiembrie 1964. Actualmente locuiește în Târgoviște unde slujește full-time de peste 10 ani în cadrul Bisericii Efraim. A absolvit Institutul de petrol și Gaze în anul 1991. În timpul studenției l-a cunoscut pe Dumnezeu, lucru care i-a transformat viața. După 10 ani de la convertire a simțit chemarea lui Dumnezeu pentru slujire, dedicându-se cu normă întreagă acesteia. A –absolvit un Master of Arts în anul 2013 de la TCM International Institute. La ora actuală slujește în cadrul echipei de conducere a bisericii Efraim ocupându-se cu predicarea, crearea de materiale pentru studiu și planificare strategică.

Postează un comentariu