Nu există comentarii încă

Arta conducerii

Conducerea este o artă precum navigația. Cârmaciul unei corăbii trebuia să fie un cunoscător al mării. Cunoașterea sa presupunea privirea de ansamblu asupra sistemelor naturale de care depindea orientarea lui. El trebuia să cunoască marea cu temperatura, curenții și culoarea ei, trebuia să cunoască comportamentul vietăților marine și al păsărilor, trebuia să citească stelele și vânturile. De această cunoaștere sistemică depindea orientarea lui, iar de aceasta depindea succesul călătoriei și siguranța echipajului.

Această cunoaștere avea la bază experiența navigatorilor acumulată de-a lungul timpului pe care cârmaciul o primea de la alți navigatori cu experiență, dar la care se adăugau observațiile personale precum și observațiile cuprinse în povestirile altor cârmaci cu care se întâlnea. Capacitatea de a gândi sistemic era deci fundamentală.
Goleman în cartea sa „Focus” scrie legat de această temă:

,,La prima vedere, sistemele sunt invizibile pentru creierul nostru – nu avem o percepție directă asupra nici unui sistem dintre acelea care ne conturează realitatea vieții de zi cu zi. Le înțelegem în mod indirect, prin modele mentale (semnificația tiparelor de creștere a valurilor, cea a constelațiilor si a zborurilor păsărilor de mare sunt fiecare asemenea modele) și luăm măsuri în funcție de ele. Cu cât aceste modele sunt ancorate în date din realitate, cu atât sunt mai eficiente intervențiile noastre. Cu cât sunt mai puțin ancorate în date din realitate, cu atât vor fi mai puțin eficiente.” (1)

Capacitatea de înțelegere a sistemelor în ansamblu nu este opera unui singur individ oricât de înzestrat ar fi acesta, ci este opera comunității. Cumulul de observații și concluzii fac parte din inteligența colectivă, iar accesarea acesteia devine fundamentală pentru liderul care vrea să-și perfecționeze capacitatea de a naviga și a conduce organizația sa la destinație. De aceea, biserica ai căror lideri nu se deschid acestei cunoașteri colective a ansamblului de sisteme nu are prea mari șanse să-și atingă obiectivele. Scopul ProLider este tocmai de a împărtăși o înțelegere de ansamblu asupra sistemelor de care depinde cârmuirea cu succes a bisericii. Nu dorim altceva decât să împărtășim ceva din inteligența colectivă a comunității de lideri acumulată de-a lungul timpului.

Așa cum am spus la început, conducerea este o artă precum navigația. Nu poți supra simplifica înțelegerea sistemelor fără să plătești prețul. Prea adesea credem în mitul lui „doar lucrul acesta ne trebuie…” (2) John Maxwell povestea cum a fost întrebat odată: „Care este cel mai important lucru pe care trebuie să-l știe un lider?”
Răspunsul său a fost:

„Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știe un lider este acela că nu există doar un singur lucru important pe care trebuie să-l știe.”

Note de subsol:
(1) Daniel Goleman, Focus- motivația ascunsă a performanței, Ed. Curtea Veche Publishing, București, 2014, pag. 149-150
(2) Auzim deseori astfel de suprasimplificări ce pun accentul aproape exclusiv ba pe sfințire, ba pe rugăciune, ba pe umplerea cu Duhul Sfânt, ba pe pocăință etc.

Ultimele postari ale lui Laurentiu Funieru (vezi toate)
Distribuie pe Facebook
Author: Laurentiu FunieruCoordonator Strategic al Bisericii „Efraim” Târgoviște Funieru Laurențiu, născut pe 25 noiembrie 1964. Actualmente locuiește în Târgoviște unde slujește full-time de peste 10 ani în cadrul Bisericii Efraim. A absolvit Institutul de petrol și Gaze în anul 1991. În timpul studenției l-a cunoscut pe Dumnezeu, lucru care i-a transformat viața. După 10 ani de la convertire a simțit chemarea lui Dumnezeu pentru slujire, dedicându-se cu normă întreagă acesteia. A –absolvit un Master of Arts în anul 2013 de la TCM International Institute. La ora actuală slujește în cadrul echipei de conducere a bisericii Efraim ocupându-se cu predicarea, crearea de materiale pentru studiu și planificare strategică.

Postează un comentariu