Nu există comentarii încă

Întrebări de criză

Pe măsură ce criza produsă de coronavirus se extinde și la noi în țară, noi liderii suntem puși în situația de a lua decizii fără să putem apela la experiența acumulată de-a lungul timpului. Astfel, am fost puși în situația de a decide dacă continuăm programele bisericii sau nu, dacă ne strângem în grupele de casă sau nu, dacă ne mutăm serviciile duminicale în aer liber sau nu s.a.m.d.

Fiecare dintre noi am citit și ne-am informat asiduu în aceste zile, ne-au rugat și am căutat călăuzire și sfat. Și fiecare dintre noi ne-am confruntat cu diversitatea de păreri și opinii contradictorii din mediul creștin. Apoi s-a decretat starea de urgență și unii din noi au răsuflat ușurați; nu mai trebuiau să decidă ei. Dar chiar și acum părerile contradictorii se aliniază de-a lungul întregului spectru, de la cele ce îmbrățișează hotărârile autorităților până la cele ce îmbrățișează teoriile conspiraționiste și prigoana mascată.

Ce facem în această situație? Cum luăm decizii? Care sunt reperele ce ne pot ajuta?

Iată câteva întrebări ce ne frământă în aceste zile. Fără pretenția de a avea răspunsuri la toate întrebările, doresc ca în acest articol să propun câteva întrebări de reper.

  1. Poți distinge linii călăuzitoare în Biblie?

Zilele acestea am fost martori la tot felul de abordări biblice, iar pe net circulă tot felul de versete ce par să se adreseze situației actuale. Totuși nu tot ce se vorbește sau scrie are un suport biblic fundamentat. Liderul trebuie să reziste tentației de a face eisegeză atunci când trebuie să dea linii călăuzitoare pentru biserica ce o slujește. În această situație avem nevoie mai mult ca oricând de exegeză serioasă, de cunoașterea bibliei în ansamblul ei pentru a distinge căile lui Dumnezeu și pentru a ne putea raporta biblic la situația actuală.

Liderul trebuie să fie conștient că interpretarea dezechilibrată a anumitor pasaje va conduce la o conduită dezechilibrată a membrilor bisericii. Iar acum nu vorbim doar de corectitudine teologică, ci de sănătatea și viața multor oameni. Caută să te asiguri că ceea ce promovezi prin învățătura din zilele acestea va conduce la o atitudine cumpătată și conform cu învățătura sănătoasă. Nu căuta să fi popular ci înțelept.

Poate este timpul să reconsideri cartea Levitic și legile sanitare stipulate în ea. Nu vorbesc aici de o reactualizare a vechiului legământ, ci de înțelegerea principiilor de evitare a epidemiilor rezultate din poruncile lui Dumnezeu pentru poporul evreu. Nu face greșeala prea des întâlnită de a crede că există două scripturi, una pentru evrei și una pentru noi. Există o singură scriptură și două legăminte, astfel că  toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca liderul să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.

Întreabă-te de ce oare Dumnezeul care putea să vindece orice boală și orice neputință a trasat totuși o legislație sanitară de prevenție a răspândirii bolilor contagioase în popor?

  1. Care este concepția ta despre biserică?

Nu se poate să nu fi văzut reacțiile dramatice ale celor care deplâng „închiderea” bisericilor și critică pe păstorii și liderii care au făcut aceasta. Dacă nu distingi între biserică și clădire sau între biserică și programul duminical se prea poate să iei decizii bazate pe o percepție greșită a realității. Biserica nu este o clădire și nici un program, ci este un organism viu compus din toți cei născuți din nou. Astfel că biserica reală nu poate fi închisă. Suspendarea programelor duminicale nu înseamnă închiderea bisericii, ci suspendarea pentru o vreme a unui anumit mod de manifestare a acesteia. Dar biserica se poate manifesta în nenumărate alte moduri dintre care nu trebuie să excludem platformele online. Noi suntem biserica unită prin Duhul lui Hristos chiar atunci când geografic nu ne aflăm toți în același loc. Probabil la această realitate făcea referință Pavel într-o situație când a trebuit să ia o decizie „de departe”, atunci când a scris:

„… cât despre mine, cu toate că n-am fost la voi cu trupul, dar fiind de faţă cu duhul, am şi judecat, ca şi când aş fi fost de faţă, pe cel ce a făcut o astfel de faptă. În Numele Domnului Isus, voi şi duhul meu, fiind adunaţi la olaltă, prin puterea Domnului nostru Isus, am hotărât …” 1 Corinteni 5:3-5

Dar dacă această abordare ți se pare extremă, caută să folosești această oportunitate pentru a experimenta viața bisericii în grupele de casă. Totuși, chiar și în grupe ține cont de măsurile de precauție necesare. Situația actuală este o bună ocazie de a ne dezvolta capacitatea de discernere între formă și conținut, între adevăr și înfățișare, între ceea ce este important și ceea ce este secundar.

 

  1. Care sunt motivele reale ce te împing spre o decizie sau alta?

În astfel de situații, liderul poate fi presat spre o decizie sau alta de diverse grupuri de opinie din cadrul bisericii sale. De aceea, dacă motivația liderului nu este corectă, decizia sa va fi influențată mai mult de teamă decât de biblie. Și temerile pot fi multe: teama că membrii nu mai sunt legați de biserică, teama că vei fi catalogat drept fricos, teama că îți vei pierde influența, teama că vei fi criticat că nu-ți faci slujba la care ai fost chemat etc.

Teama și nesiguranța nu sunt niciodată călăuze bune pentru lider. De aceea caută să-ți menții o motivație curată și cultivă sinceritatea cu Dumnezeu și cu tine însuți. Poate un bun început este acela de a-ți identifica temerile într-un spirit de rugăciune și mărturisire. Apoi să ceri călăuzire din partea Celui ce te poate conduce pe acest drum pe care nu ai mai fost niciodată (vezi Iosua 3:4).

 

Aștept să-mi transmiți și alte întrebări la care ar trebui să ne răspunde atunci când luă decizii în situația actuală.

La final mă rog ca fiecare dintre noi să luăm decizii inspirate, dintr-o inimă credincioasă și sinceră, decizii care să conducă împlinirea planului lui Dumnezeu cu noi și bisericile în care slujim.

 

 

Ultimele postari ale lui Laurentiu Funieru (vezi toate)
Distribuie pe Facebook
Author: Laurentiu FunieruCoordonator Strategic al Bisericii „Efraim” Târgoviște Funieru Laurențiu, născut pe 25 noiembrie 1964. Actualmente locuiește în Târgoviște unde slujește full-time de peste 10 ani în cadrul Bisericii Efraim. A absolvit Institutul de petrol și Gaze în anul 1991. În timpul studenției l-a cunoscut pe Dumnezeu, lucru care i-a transformat viața. După 10 ani de la convertire a simțit chemarea lui Dumnezeu pentru slujire, dedicându-se cu normă întreagă acesteia. A –absolvit un Master of Arts în anul 2013 de la TCM International Institute. La ora actuală slujește în cadrul echipei de conducere a bisericii Efraim ocupându-se cu predicarea, crearea de materiale pentru studiu și planificare strategică.

Postează un comentariu