Nu există comentarii încă

Obiceiuri care diminuează influența (2)

Zilnic, orice lider intră în contact cu o sumedenie de persoane, mai mult sau mai puțin influente. Interacționăm cu vânzătorul de la magazin sau cu colegul de birou. După muncă ne vizităm părinții sau familia apropriată. În pauză ne întâlnim la cafea cu un vecin sau amic sau un coleg de liceu.

Prin tot ceea ce facem sau ce spunem lăsăm o amprentă unică, o amintire plăcută sau neplăcută.

De ani constat că există o diferență clară între liderii care în timp și cu mult efort și-au crescut exponențial influența și cei care au pierdut șansa de a influența lumea în bine. În articolul precedent (Obiceiuri care diminuează influența – 1 -) am scris despre primul obicei care diminuează semnificativ influența și anume consecvența inconsecvenței, pornind de la citatul lui Dan Rockwell: “Nimic nu diminuează influența mai mult decât consecvența inconsecvenței.”

În continuare vom privi la un alt obicei nesănătos care diminuează influența.

Atitudinea negativă (Low EQ)

Zig Ziglar spunea că “atitudinea determină altitudinea.”

Surprinzător? Mulți am fost învățați că aptitudinile determină altitudinea. Zilnic suntem invitați să privim la înzestrările naturale ale starurilor din lumea sportului sau a Hollywood-ului. Prea puțini însă trecem dincolo de coajă pentru a aprofunda miezul problemei. Sau cum spunea cineva, inima problemei este problema inimii. Sigur, abilitățile au un rol important în determinarea reușitei dar atitudinea influențează în mod direct și profund altitudinea.

Realitatea este că în orice echipă liderul este cel care are șansa maximă de a influența atitudinea tuturor. Această atitudine duce la reușite mari, dacă este canalizată către entuziasm, şi la un randament redus, dacă se transmite o atitudine negativă. Pesimiștii, conform lui Jon Gordon, nu schimbă lumea. Daniel Goleman, un prolific autor pe subiectul inteligenței emoționale, a scris mult și destul de convingător în această direcție. Recomand cărțile sale.

Atunci când liderii canalizează emoțiile într-o direcție negativă, produc disonanță, subminând astfel fundamentele emoționale care le permit oamenilor să ofere ce au mai bun.

George Iulian scrie: “Eficiența liderului în acoperirea acestei dimensiuni emoționale fundamentale determină în proporție semnificativă decăderea sau prosperitatea unei organizații.”

Același lucru este valabil și în domeniul eclesial. Liderul spiritual care împrăștie peste tot o atitudine negativă – prin ton, cuvinte, gestică – creează un mediu agasant și chiar toxic, motiv pentru care în timp se va găsi în situația de a lucra de unul singur. În cazul „fericit” va fi înconjurat de oameni care rămân pentru avantaje materiale.

– Te afli printre aceia care cultivă o atitudinea negativă? Iată câteva semne:

– Zig Ziglar spunea că “atitudinea determină altitudinea.”

– Te plângi de situații precare mai des decât oferi soluții. Descarci mai mult decât trebuie starea ta negativă – frustrarea și nemulțumirea.

– Critici mai mult decât inspiri.

– Vezi obstacole acolo unde alții văd oportunități.

– Dai vina mereu pe alții pentru eșecul organizației.

– Ridici tonul inutil și ataci verbal persoane.

– Cu regularitate scoți în evidență lucrurile negative ale unei situații sau defectele unei persoane.

Înțeleptul Solomon sfătuia liderii de pe vremea lui să-și păzească inima mai mult decât orice (Proverbe 4:23). De ce? Pentru că, inima liderului se poate murdări atunci când trăiește duplicitar. Pentru că inima liderului se poate împietrii atunci când este criticat peste măsură. Pentru că inima liderului poate fi rănită din cauza respingerilor repetate. Pentru că inima liderului se poate întuneca din cauza neascultării. Isus adaugă spunând că din inimă ies lucrurile urâte ce se văd în exterior, inclusiv atitudinea negativă și comportamentul toxic (mânie, vorbe urâte etc.).

În concluzie, trebuie să avem mare grijă la atitudinea negativă ce o răspândim uneori inconștient. Este nevoie de o cercetare profundă și de o curățare continuă a inimii pentru a ne asigura că influența noastră crește nu se diminuează. Este nevoie de o privire adâncă și zilnică în oglinda scripturii pentru a ne vedera adevărata stare interioară. Altfel ne înșelăm singuri și în final vom rămâne singuri. Marele lider al evreilor din secolul 10 î.Hr, David, se ruga astfel: Dumnezeule, analizează-mă și cunoaște-mi inima. Încearcă-mă și cunoaște-mi neliniștea sufletului! Vezi dacă sunt pe un drum rău; și condu-mă pe drumul cel bun! – Psalm 139:23-24 BVA

 

Va urma…

Ultimele postari ale lui Adrian Vlad (vezi toate)
Distribuie pe Facebook
Author: Adrian VladPastor al Bisericii „Efraim” Târgoviște Adrian Vlad este absolvent al facultății de Teologie pastorală în cadrul Institutului Teologic Penticostal – București (2008) și al programului de master în Istoria gândirii creștine în cadrul Pentecostal Theological Seminary (Tennessee, SUA). A colaborat cu colegiul Ekklesia, ramura din Nashville, TN, predând un curs de specializare (Divine Healing). În prezent, urmează un program de Doctor of Ministry (Predicare și Leadership) în cadrul Seminarului Asbury Theological Seminary din Kentucky SUA. Este asistentul coordonatorului strategic ProLider. În 2011 s-a căsătorit cu Ronela-Iemima Vlad și împreună au trei copii, Rebeca, Daniel și Anna.

Postează un comentariu