Nu există comentarii încă

Motive pentru care liderii nu deleagă (3)

Sunt ani buni de când sesizăm o schimbare de mentalitate la nivel macro. Curentul invididualist i-a amploare. Astfel că de la „we can do it,” motto-ul a ajuns „I can do it,” accentul căzând pe talentul și carisma individului. Aud frecvent, chiar în contexte eclesiale, că „Succesul depinde de tine” sau „Dacă vrei să faci o treabă bună, e important să te ocupi personal de ea”. Nu este de mirare că pe acest fond delegarea devine o sarcină greu de realizat deoarece în mod intrinsec ea necesită o conștiență a adevărului conform căreia reușita ține mai mult de aportul echipei și nu a individului. De la profetul Moise până în prezent, orice lider este supus examenului dificil al delegării deoarece zilnic se confruntă cu numeroase probleme iar timpul și energia sunt resurse limitate. Este adevărat că arta delegării nu se învață peste noapte, de aceea este bine să analizăm motivele pentru care ne e greu să delegăm. În articolele anterioare (partea întâi și partea a doua) ne-am uitat la șase motive pentru care liderii nu deleagă: autosuficiența, diminuarea influenței, teama subminării și a înlocuirii, nevoia exagerată de recunoaștere și apreciere, comoditatea, și teama de eșec. Analizând mai adânc problema și discutând cu oameni specializați în domeniul conducerii, am descoperit și alte motive:

  1. Priorități inversate

Prin natura vocației, liderii sunt oamenii cu agende încărcate. Sunt ocupați cu multe sarcini iar cu cât gradul de influență și de notorietate crește cu atât timpul liber, neîncărcat de taskuri urgente și importante, devine o perlă rară. Este normal deoarece lideri influenți au competențe, expertiză, experiență și o viziune holistică. Acești oameni sunt mereu căutați. În prima fază, privind viața unui astfel de om te încearcă un sentiment de invidie sau poate de compătimire. Săracul. Are atâtea pe cap. Când să își mai facă timp să echipeze, să delege și să se asigure că sarcinile delegate sunt îndeplinite? Este nedrept să-i ceri să facă atâtea. Privind însă mai atent constați că problema este una de fond, o problemă ce are de-a face mai mult cu valorile și prioritățile liderului. Un astfel de lider are priorități inversate.

Soluția? Asigură-te că ai prioritățile corecte. Liderul influent gândește strategic, echipează, conduce și supraveghează. Liderul influent nu face munca altuia și în niciun caz nu micromanageriază.

  1. Dorința de control exagerat

Orice formă de delegare înseamnă și pierderea unui anumit control asupra sarcinii delegate, lucru care sperie pe cei mai mulți lideri responsabili. Este asemănător cu situația șoferului care cedează greu volanul simțindu-se extrem de inconfortabil pe scaunul din dreapta. Toate scenariile negative apar dintr-o dată în mintea celui care i-a mâna de pe volan, motiv pentru care preferă să conducă el, chiar dacă este extenuat.

Soluția? Înainte de a delega fă-ți temele în mod sârguincios. Delegarea într-adevăr necesită luarea unor riscuri calculate dar fără ea nu putem înflori pe termen lung.  Odată delegată sarcina împacă-te cu ideea că există și căi alternative de a rezolva o problemă și la sfârșit s-ar putea să iasă mai bine decât ai anticipat.

Este important să privim cu atenție la toate cele opt motive pentru care liderii nu deleagă pentru a avea un diagnostic cât mai potrivit în dreptul conducerii noastre. În diverse etape ale conducerii regăsim unul sau mai multe motive pentru care ne vine greu să delegăm de aceea este important să mărturisim unui om de încredere lupta noastră și să căutăm ajutorul divin pentru a devenii liderii de care se bucură Dumnezeu și semenii.

 

Ultimele postari ale lui Adrian Vlad (vezi toate)
Distribuie pe Facebook
Author: Adrian VladPastor al Bisericii „Efraim” Târgoviște Adrian Vlad este absolvent al facultății de Teologie pastorală în cadrul Institutului Teologic Penticostal – București (2008) și al programului de master în Istoria gândirii creștine în cadrul Pentecostal Theological Seminary (Tennessee, SUA). A colaborat cu colegiul Ekklesia, ramura din Nashville, TN, predând un curs de specializare (Divine Healing). În prezent, urmează un program de Doctor of Ministry (Predicare și Leadership) în cadrul Seminarului Asbury Theological Seminary din Kentucky SUA. Este asistentul coordonatorului strategic ProLider. În 2011 s-a căsătorit cu Ronela-Iemima Vlad și împreună au trei copii, Rebeca, Daniel și Anna.

Postează un comentariu