Nu există comentarii încă

Ispitele liderului 8 – Supracontrolul

Îți mai aduci aminte zilele de început ale conducerii tale? Atunci când experimentai lucruri noi, te informai și veneai cu idei proaspete pe care apoi le implementai „cu mâna ta”? Tu veneai cu ideea, tu o puneai în practică și tot tu supravegheai procesul stabilizării acesteia.

Dar zilele au trecut, lucrarea și biserica au crescut iar lucrurile s-au complicat pentru tine. Acum împarți treaba cu alții și îți devine din ce în ce mai greu să supraveghezi totul, să te asiguri că nimic nu derapează, să știi ce se petrece la toate activitățile care au loc.

Lucrarea este „copilul” tău pe care l-ai crescut cu drag, în care ai investit atâta timp și efort, iar acum să permiți ca nepriceperea sau gafa vreunuia să strice totul? Nu, în nici un caz…

Te recunoști în acest tablou? Dacă da, atunci să știi că ai căzut în ispita supracontrolului. Ai ajuns să confunzi prudența cu frica, iar conducerea ta a ajuns marcată de neîncrederea în oameni și teama de eșec.

Supracontrolul este o ispită în care cad pe nesimțite liderii responsabili. Ei nu realizează când trec limita dintre supravegherea sănătoasă și supracontrol, mânați chiar de cele mai bune intenții. Dar dacă nu conștientizează problema, acești lideri vor ajunge să saboteze lucrarea, ba chiar să ajungă mici dictatori ce-și impun voința în toate detaliile.

Ca orice altă ispită, jumătate din problemă este rezolvată atunci când o identificăm. De aceea voi enumera câteva semne pentru a te ajuta să eviți căderea în supracontrol.

1. Stresul și oboseala prelungită

Dacă în primele stadii ale lucrării implicarea în toate detaliile nu te solicita prea mult, pe măsură ce lucrarea crește se mărește numărul celor implicați, iar efortul de a știi tot ce se face și a supraveghea fiecare decizie a acestora devine mult prea mare pentru tine.

2. Izbucniri dese de mânie

Acest semn de avertizare este strâns legat de cel anterior. Oboseala te face irascibil și lipsit de răbdare cu cei din jur. Poți ajunge să explodezi pentru lucruri de nimic și chiar dacă realizezi ulterior că ai gafat, rănile și urmările rămân pentru mult timp în relație cu coechipierii tăi.

3. Lipsa încrederii

Dacă observi că ai tendința de a nu avea încredere în cei din jurul tău și privești mereu peste umărul lor pentru a te asigura că totul merge bine atunci să știi că exerciți supracontrolul.

4. Nesiguranța

Sentimentul de nesiguranță născut din faptul că nu mai ești la curent cu tot ce se face în biserica ta este semnul supracontrolului. În loc să privești ca un semn al dezvoltării faptul că există inițiative despre care nu știi totul (deși există lideri răspunzători pentru ele), ajungi să crezi că ești ocolit cu bună știință și te simți nesigur de poziția ta de lider.

Din păcate sunt destui credincioși care îți vor alimenta nesiguranța prin afirmații de genul: „Cum frate păstor, nu știți ce se petrece în biserica dumneavoastră?”. Astfel o problemă ce ține de dezvoltare, delegare și inițiativă este transformată într-o problemă ce ține de autoritatea pastorală.

5. Frica de a împărtăși conducerea și autoritatea

Acest semn reiese natural din celelalte. Ai tendința să conduci ca un șef de echipă care dă toate ordinele iar ceilalți sunt simpli executanți ce sunt verificați constant. Nu le acorzi libertatea de a lua inițiative și a conduce în domeniile lor fără să-ți ceară părerea în toate.

În mod sigur mai puteți identifica și alte semne și chiar vă rog să ni le împărtășiți, dar acum doresc să trec în revistă câteva efecte ale supracontrolului, dacă acesta nu este conștientizat și înlocuit cu supravegherea sănătoasă.

1. Plafonarea lucrării

Supracontrolul va reduce dezvoltarea lucrării deoarece o vei păstra la nivelul controlabil de tine. Pentru că nu știi să împărtășești conducerea și să delegi sănătos, vei stopa tot ce nu poți supraveghea în amănunt.

2. Pierderea liderilor valoroși

Nici un lider cu potențial nu va sta prea mult sub o dictatură sufocantă ci va căuta medii care îi permit dezvoltarea și atingerea potențialului dat de Dumnezeu. Dacă nu realizezi ce se întâmplă, vei rămâne doar cu „yes-man-i” care nu-ți vor ieși din cuvânt, dar care nu sunt capabili să dezvolte lucrarea.

3. Pierderea credibilității

Pe termen lung lucrarea pe care o conduci se va prăbuși. Oricât de promițătoare părea aceasta acum câțiva ani în urmă, vei rămâne cu ruinele și cu amintirile trecutului iar responsabilitatea stării de fapt va fi în totalitate pe umerii tăi.

Ce poți face pentru a preîntâmpina acest lucru?

Trebuie să realizezi că odată cu creșterea lucrării trebuie să schimbi stilul de conducere pentru a te adapta la stadiul de dezvoltare al bisericii. Nu mai trebuie să fii implicat direct în toate ci trebuie să-ți dezvolți liderii, investindu-i și echipându-i, apoi dându-le libertatea să conducă.

Conducerea lucrării n-o vei mai face prin micro management ci prin valorile implementate în viața liderilor tăi. Astfel ADN-ul lucrării va fi păstrat, în timp ce liderii vor putea să aibă inițiative potrivite cu unicitatea darurilor și personalității lor.

Dacă vei face așa, lucrarea va continua să se dezvolte și vei stabiliza liderii valoroși deoarece se pot dezvolta și își pot valorifica unicitatea. Vei stabili astfel un model sănătos pe care liderii îl vor duce mai departe.

În esență, procesul este asemănător cu creșterea copiilor. Dacă la început erai implicat în toate detaliile vieții lor, pe măsură ce cresc le acorzi un grad de libertate decizională mai mare. Dacă la început doreai să nu iasă din cuvântul tău, când sunt mari îți dorești să nu iasă din învățăturile tale deoarece nu-i mai poți conduce personal ci vor fi conduși de valorile implementate în ei prin educația pe care le-ai oferit-o.

De fapt asta înseamnă să fi un părinte bun și, în mod asemănător, asta înseamnă să fi un lider bun.

 

Ultimele postari ale lui Laurentiu Funieru (vezi toate)
Distribuie pe Facebook
Author: Laurentiu FunieruCoordonator Strategic al Bisericii „Efraim” Târgoviște Funieru Laurențiu, născut pe 25 noiembrie 1964. Actualmente locuiește în Târgoviște unde slujește full-time de peste 10 ani în cadrul Bisericii Efraim. A absolvit Institutul de petrol și Gaze în anul 1991. În timpul studenției l-a cunoscut pe Dumnezeu, lucru care i-a transformat viața. După 10 ani de la convertire a simțit chemarea lui Dumnezeu pentru slujire, dedicându-se cu normă întreagă acesteia. A –absolvit un Master of Arts în anul 2013 de la TCM International Institute. La ora actuală slujește în cadrul echipei de conducere a bisericii Efraim ocupându-se cu predicarea, crearea de materiale pentru studiu și planificare strategică.

Postează un comentariu