Nu există comentarii încă

Liderul influent are o căsnicie sănătoasă

Cultura actuală face abstracție de viața privată și cea de familie a liderului. Astfel, oricât de instabil sau infidel ar fi un om în aceste domenii atât de esențiale ale vieții, se crede că este calificat pentru a conduce și poate ajunge să fie promovat pentru a conduce destinele unei națiuni. Nici nu trebuie să ne mirăm spre ce destin conduc așa lideri…

În contrast, Dumnezeu insistă ca liderul spiritual să-și probeze vocația de conducere în cadrul restrâns al căsniciei lui: “să-și conducă bine propria casă” (1 Timotei 3:4 NTR). Aceasta include atât dimensiunea relațională, cât și cea administrativă a vieții sale de familie. Din perspectiva divină, conducerea înseamnă influență prin exemplul personal, deci sănătatea cuplului determină eficacitatea liderului.

În cei 22 de ani de căsătorie, am identificat câteva principii care stau la baza reușitei familiei mele și care cred că pot cultiva sănătatea în familia oricărui conducător spiritual.

1. Dragostea este o decizie, nu o emoție. Îndrăgostirea a generat decizia căsătoriei mele și a Nadiei, soția mea. Decizia căsătoriei, însă, este alegerea de a iubi în mod altruist și necondiționat chiar și atunci când apar emoții de altă natură. Este un act al voinței care generează sentimente, nu invers. Dumnezeu nu este impresionat de mine tot timpul, totuși continuă să mă iubească. Este decizia Sa, nu emoția Lui.

2. Deciziile de viitor nu trebuie luate în baza emoțiilor din prezent. Îți amintești de reacția lui David când a fost provocat de Nabal (1 Samuel 25)? Abigail l-a influențat să anuleze o decizie care putea să-i compromită viitorul. Pentru sănătatea familiei noastre, noi am predecis că nu vom decide în zilele în care cerul este acoperit de norii emoțiilor negative. Acest principiu dă rezultate și în alte domenii ale vieții, dar în viața conjugală produce miracole.

3. Rețelele de socializare mint. Nici un cuplu căsătorit nu se bucură de o relație perfectă așa cum pozează pe Facebook sau pe Instagram. Cred că nu trebuie să spun foarte mult despre aceasta. Noi am decis să nu ne comparăm cu familiile virtuale, ci să ne bucurăm de a noastră, cea reală. Să investim în ea și să ne îngrijim de bunăstarea și permanența ei.

4. Împărtășește cu soția ta viziunea, nu problemele. Conducerea spirituală este fascinantă din punct de vedere vizionar, însă poate fi toxică din punct de vedere managerial. Să nu ne împovărăm soțiile cu sarcini pe care numai Dumnezeu le poate duce. În schimb, cultivarea viziunii în casa liderului contribuie la unitatea familiei în slujire. Este cea mai bună metodă pentru a educa și influența copiii.

5. Eu sunt persoana pe care îmi este cel mai greu să o conduc. Aceasta este valabil la mine în familie, în primul rând. Când apare o criză, nu trebuie să caut vinovatul, deoarece îl cunosc. Nu este nici un alt context mai favorabil pentru a exersa autocontrolul, ca cel al căsniciei. Liderul care își asumă responsabilitatea eșecului este demn de tot respectul.

6. Acordul cu privire la valori înseamnă mult acord. Familiile puternice au îmbrățișat de comun acord valori nenegociabile. Asemenea cupluri își permit opinii diferite, respectându-le cu reciprocitate. În lipsa valorilor, opiniile personale pot deveni ambiții, iar acestea pot influența negativ relația și procesul decizional. Ce poți să aștepți de la un conducător care își susține cu orice preț opiniile?

7. Căsnicia ta are nevoie de întâlniri regulate, nu doar echipa. Liderii eficienți planifică, în mod eficient, ședințe eficiente. Deoarece calendarul meu are mereu tendința de a fi colorat, în primul rând, de întâlniri de serviciu, în mod intențional rezerv spații săptămânale pentru întâlniri de suflet cu soția mea. Credeți-mă, întâlnirile noastre de serviciu ar fi mai eficiente, dacă cele ale cuplului ar fi regulate și reușite.

Având în vedere că influența culturală ne amenință familiile nostre, ale liderilor, este responsabilitatea noastră de a lua măsuri optime pentru a ni le proteja, edifica și dezvolta. Cele șapte gânduri prezentate mai sus pot contribui cu succes la bunăstarea vieții conjugale a liderului. Ele contribuie enorm în cazul meu și al soției mele. Sunt convins că eficacitatea mea în calitate de lider este egală cu sănătatea relației în cadrul căsniciei mele!

Ce zici? Ce principii ai mai adăuga la cele prezentate de mine? Care dintre ele nu sunt relevante? Aș fi recunoscător dacă m-ai contacta. Adresa mea email este: [email protected]

Ultimele postari ale lui Doru Cîrdei (vezi toate)
Distribuie pe Facebook
Author: Doru CîrdeiPastor Coordonator al Bisericii „Filadelfia” Chișinău Doru Cîrdei, originar din România, a fost chemat în calitate de misionar în Republica Moldova, în anul 1993. De atunci, îndeplinește funcția de secretar general al Uniunii Penticostale din Moldova, a fost folosit de Dumnezeu alături de alți oameni deosebiți la înființarea Bisericii Filadelfia din municipiul Chișinău, a Centrului Creștin Betania (orfelinat de tip familial), a Liceului Creștin Elimul-Nou, precum și a altor biserici noi. Este căsătorit cu Nadia, împreună sunt părinții a patru copii, a obținut titlul de master în biblie și teologie (Evangel Theological Seminary, Kiev, Ucraina), iar în prezent este pastorul coordonator al Bisericii Filadelfia din municipiu Chișinău, Republica Moldova.

Postează un comentariu