Nu există comentarii încă

Organizare perfectă

Orice sistem este organizat perfect pentru rezultatele pe care le obține.

Nu se știe exact cine a zis-o prima dată (posibil un anume W.E. Deming), dar mi se pare că a zis-o bine. Cu excepția fericită a momentelor când intervine Dumnezeu în ultimul moment și „salvează situația”, investiția pe care o facem generează roadele corespunzătoare: orice școală, orice companie, orice echipă și orice biserică… toate au o anumită organizare și obțin anumite rezultate.

Totuși, unele școli pregătesc olimpici, iar altele au promovabilitate 0% la examenul final; unele companii se dezvoltă multinațional, în timp ce altele ajung la faliment; unele biserici „merg”, dar totuși stau pe loc (cum era și ceasul de perete de la ultima conferință ProLider), pe când altele integrează nou-veniți și-i educă spre a fi ucenici care chiar seamănă cu Isus.

Ar fi o nebunie să faci același lucru în mod repetat și să te aștepți să obții un alt rezultat (definiție atribuită lui A. Einstein). Și totuși, în contexte destul de apropiate nouă, oamenii vorbesc despre trezire, visează că vor crește, admiră organizații care sunt cu mulți pași înainte… doar pentru ca mai apoi să se întoarcă la activitățile repetate care îi țin atât de ocupați, încât nu mai au timp să facă schimbările necesare pentru alte rezultate. Nici chiar acele rezultate care se obțineau în trecut nu pot fi obținute la nesfârșit într-o lume aflată în schimbare.

Pentru alte rezultate, este nevoie de o altă organizare. Pentru o altă organizare este nevoie de o schimbare a gândirii la nivel de conducere sau chiar de o schimbare a conducerii. Dar cât de greu este să schimbi gândirea unui lider format deja pe un „calapod” învechit? Cât de greu este să schimbi mecanismele unei organizații care „merge” și nici nu-și poate imagina cum ar fi să „meargă” mai bine? De unde să începi și de la cine să primești sfaturi? Ce cărți să citești? La ce conferințe să participi? Care sunt rezultatele de dorit către care ar trebui să țintești? Cine va călători alături de tine pe acest drum? Când vor apărea rezultatele? Acestea sunt doar câteva întrebări pe care le-ar putea avea un lider care se simte responsabil să facă ceva pentru o schimbare bună, nu doar să (mai) vorbească despre ea.

Ce rezultate obține organizația din care faci parte? Dacă sistemul este organizat perfect pentru rezultate care nu aduc glorie lui Dumnezeu, investește mai serios în relația cu El și în relația cu alți lideri creștini cu aceleași frământări, ca un prim pas al schimbării.

După o mică schimbare în direcția bună te poți aștepta și la alte rezultate…

Distribuie pe Facebook
Author: Lucian RotaruPastor al Bisericii „Betel” Constanța Lucian Rotaru – absolvent al facultății de Teologie pastorală în cadrul Institutului Teologic Penticostal din București (2007), al programului de master în Teologie sistematică în cadrul Facultății de Teologie Baptistă – Universitatea București (2010) și al programului ATS – Teologie pastorală, în parteneriat cu Big-Impact (2013). În prezent, urmează un program de D. Min (Predicare și Leadership) în cadrul Seminarului Asbury Theological Seminary din Kentucky, SUA. Este căsătorit cu Elisabeta din anul 2008, tată a doi copii, pastor în Biserica Penticostală Betel din Constanța.

Postează un comentariu