Nu există comentarii încă

Ispitele liderului 4 – Resentimentul

Probabil ați auzit deseori vorba „este greu să lucrezi cu oamenii”. Lucrul acesta este foarte adevărat deoarece spre deosebire de mașini, oamenii au personalitate și gândire proprie, iar a lucra cu ei presupune multă bătaie de cap. Dacă lucrul acesta este cunoscut în general de toți oamenii, pentru lideri este o realitatea zilnică cu care trebuie să se confrunte. Bill Hybels spunea că dintre toate tipurile de conducere cea bisericească de departe cea mai intensivă, deoarece lucrezi cu voluntari. Conducerea este grea în orice domeniu, dar în afaceri liderul are pârghia salariului la care poate apela ori de câte ori este nevoie. În schimb, în biserică liderul nu are pârghia asta.

Mai mult, mentalitatea celor pe care-i conduci adaugă o greutate suplimentară. Pentru ei tu nu ești „liderul lor” ci „slujitorul lor”. Iar slujitorii, nu-i așa, trebuie să se conformeze voii stăpânilor (sunt conștient că există, din păcate, și lideri bisericești care se poartă ca niște stăpâni pe moșia lor).

Am auzit destul de mulți lideri bisericești sinceri care spuneau că biserica nu este o instituție prea recunoscătoare. Din păcate este mult adevăr și în afirmația asta. Lucrul acesta ne conduce la o altă ispită foarte des prezentă în viața liderilor și anume resentimentul. Atunci când vrei să slujești cu sinceritate conducând biserica pe calea împlinirii mandatului de a face ucenici te vei lovi fără îndoială de rezistența unor membrii ai bisericii. Vei fi catalogat în fel și fel, îți vei auzi vorbe, vei fi chiar atacat verbal în moduri mai subtile sau directe. Cu cât vei fi mai sincer și devotat chemării tale, cu atât vei fi mai rănit intenționat sau neintenționat, iar lucrul acesta va arunca sămânța resentimentului în inima ta. Ceea ce nu realizăm este că această sămânță crește și rodește atunci când este udată cu apa repetiției.

Când ești rănit, respins sau atacat de aceleași persoane, când te lovești mereu și mereu de aceleași mentalități, când ai de-a face mereu și mereu cu aceleași prejudecăți și îngustimi, atunci resentimentele încep să te cuprindă.

Fiecare incident se adaugă la cele precedente iar tu reacționezi cumulativ, ultima picătură producând efectele unui pahar plin de dă peste el. Încetul cu încetul te surprinzi explodând în interior sau exterior la orice formă de împotrivire reală sau imaginară. Scenariile negative se înmulțesc și ajungi să răspunzi cu asprime la orice umbră de bănuială. Anumiți frați sau surori sunt trecuți la index în inima ta, astfel că nu mai ai răbdare deloc cu ei iar atunci când predici te trezești certând biserica într-un dialog imaginar cu oponenții tăi.

Resentimentul nerezolvat ajunge să te golească de energie, să-ți întunece viziunea, să-ți răpească bucuria și în unele cazuri extreme te poate împinge la abandonarea lucrării. De asemenea el te va face să abandonezi lupta cea bună a credinței pentru lupte inutile și distructive. Prea mulți lideri ajung să fie ghidați de resentimente în conducere, relaționare și predicare iar bisericile se încurcă în hățișurile luptelor de partide ce amplifică la nesfârșit resentimentele reciproce într-o spirală descendentă a distrugerii.

Cum putem administra o astfel de tensiune? Cum putem respinge această ispită?

În luptele și frământările mele Dumnezeu m-a condus la o soluție care sper să te ajute și pe tine. Am realizat că port mereu cu mine un catastif în care am notate toate datoriile fraților și surorilor, iar atunci când apare o nouă datorie eu o adaug la cele vechi iar suma crește mereu peste puterile mele de a o administra. Am înțeles că nu pot administra decât suma pentru o zi. Dumnezeu mi-a arătat că trebuie să scap de catastif recurgând la ștergerea datoriilor astfel încât să încep fiecare zi având în mână doar o singură foaie albă.

Pentru aceasta am apelat la puterea sângelui lui Hristos și am declarat ștergerea tuturor datoriilor de care eram conștient. După ce am făcut asta, sufletul mi s-a ușurat ca de o mare povară și un fel de libertate nouă a pus stăpânire pe mine.

Semnul că ceva s-a întâmplat a fost transformarea lamentărilor din rugăciune în laudă și bucurie. În loc să mă trezesc mereu și mereu purtând un dialog imaginar cu datornicii mei, acum mă pot bucura în Domnul. Iar atunci când apar alte datorii (deoarece este imposibil să nu apară), nu mai reacționez cumulativ deoarece pot administra suma pentru o zi. Am grijă ca să-mi încep fiecare zi ștergând toate datoriile cu sângele lui Hristos astfel încât să-mi încep ziua cu o singură pagină albă. Ca bonus vă spun că funcționează și în relațiile de familie (mai ales acolo – cine citește să înțeleagă 😊).

Dragul meu lider slujitor sau slujitoare, mă rog ca Dumnezeu să te ajute în lupta cu această ispită prin înțelegerea și aplicarea mai profundă a rugăciunii care spune:
„…și iartă-ne nouă datoriile noastre precum iertăm și noi datornicilor noștri.”

Verifică te rog și vezi dacă nu cumva porți și tu un catastif mare cu datoriile fraților, surorilor, soțului sau soției, iar dacă descoperi că posezi așa ceva declară ștergerea tuturor datoriilor prin puterea sângelui lui Hristos. Fă-o mereu și mereu având grijă să nu porți la tine decât o singură foaie pentru o singură zi. Veghează să-ți începi fiecare zi cu foaia imaculată, deoarece ți s-a dat putere pentru o singură zi.
Succes!

Ultimele postari ale lui Laurentiu Funieru (vezi toate)
Distribuie pe Facebook
Author: Laurentiu FunieruCoordonator Strategic al Bisericii „Efraim” Târgoviște Funieru Laurențiu, născut pe 25 noiembrie 1964. Actualmente locuiește în Târgoviște unde slujește full-time de peste 10 ani în cadrul Bisericii Efraim. A absolvit Institutul de petrol și Gaze în anul 1991. În timpul studenției l-a cunoscut pe Dumnezeu, lucru care i-a transformat viața. După 10 ani de la convertire a simțit chemarea lui Dumnezeu pentru slujire, dedicându-se cu normă întreagă acesteia. A –absolvit un Master of Arts în anul 2013 de la TCM International Institute. La ora actuală slujește în cadrul echipei de conducere a bisericii Efraim ocupându-se cu predicarea, crearea de materiale pentru studiu și planificare strategică.

Postează un comentariu